Δραματική έως απογοητευτική είναι για τον κλάδο του επίπλου τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα σε συρρίκνωση εξακολουθούν να κινούνται όλοι οι κλάδοι του επίπλου.
Η ΠΤΩΣΗ
Η πτώση της παραγωγής το πρώτο επτάμηνο του 2012 ανήλθε σε 31,7% έναντι 6,7% του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους, η παραγωγή μειώνεται με ρυθμό άνω του 20%. Η πτώση του κύκλου εργασιών τον Ιούνιο του 2011 ήταν 19,4%, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε σε 31,9%. Αυτονόητο λοιπόν και εξαιτίας της περαιτέρω κάμψης της εσωτερικής ζήτησης. Αφενός γιατί ολοένα και μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες των νοι- κοκυριών, αφετέρου της συρρίκνωσης των επενδυτικών δαπα- νών των επιχειρήσεων.
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Αν τώρα πάμε μια επταετία πίσω και συγκρίνουμε τον όγκο της παραγωγής επίπλων στο επτάμηνο του 2012 με τον αντίστοιχο του 2005 τα νούμερα είναι δραματικά. Πτώση – 64,6%. Η μέση τιμή του κλάδου με το δείκτη παραγωγής το 2005 -100 μονάδες βρέθηκε το 2012 στις 35,4 μονάδες.
ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΛΑΔΟΙ
Αυτή η πτώση δυστυχώς διαχέεται και στους υπόλοιπους κλάδους του επίπλου. • Παραγωγή μερών επίπλου εκτός καθισμάτων -47,20% • Καθισμάτων με μεταλλικό σκελετό -17,30% • Καθισμάτων με ξύλινο σκελετό -40% • Μεταλλικά έπιπλα που χρησιμοποιούνται σε γραφεία – 28,50% • Ξύλινα έπιπλα που χρησιμοποιούνται σε γραφεία -52,50% • Ξύλινα έπιπλα που χρησιμοποιούνται σε καταστήματα -16,20% • Επίπλων κουζίνας -39,15% • Στρωμάτων -37,75% • Μεταλλικών επίπλων -18,10% • Ξύλινα έπιπλα για κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες, καθιστικά – 31,10% • Λοιπά ξύλινα έπιπλα -26,70%
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Αναπόφευκτα όλα αυτά έπληξαν τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από το δεύτερο τρί- μηνο του 2011 ως το ίδιο τρίμηνο του 2012 οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία επίπλου μειώθηκαν κατά 9.171 άτομα. Πιο συγ- κεκριμένα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν στους 18.817 από 27.988, με το ποσοστό μείωσης να φτάνει στο 32,8% όταν το αν- τίστοιχο ποσοστό σε άλλους κλάδους δεν είναι τόσο υψηλό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εν ολίγοις, από ότι μας δείχνουν και τα νούμερα, τα οποία δεν λένε και πολλές φορές όλο το δράμα που εξελίσσεται στις οικογένειες αλλά και στις επιχειρήσεις αυτών των συνανθρώπων μας, αν δεν υπάρξει γρήγορη αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και παραγόντων, ο κλάδος θα θυμίζει ένα βαρέλι δίχως πάτο ή αλλιώς, ένα τρένο που τρέχει χωρίς φρένα. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε πριν είναι αργά και η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Δηλαδή να πάρουν μέτρα τόνωσης της αγοράς με σκοπό να αναθερμανθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον της αγοράς και των νοικοκυριών. Ευκαιρία επίσης είναι για τον έλληνα επιχειρηματία- παραγωγό να προσπαθήσει να περιορίσει όχι μόνο τις λει- τουργικές του δαπάνες, αλλά και να βρει τρόπους να αυξήσει την παραγωγικότητά του με τα υπάρχοντα εργαλεία. Καινοτόμες ιδέες παραγωγής, φθηνότερες αγορές πρώτων υλών, περιορισμό του χρόνου παραγωγής μέσα από πιο μελετημένη προεργασία του τρόπου κατασκευής και άλλα τέτοια στοιχεία που θα συνδράμουν στον περιορισμό του κόστους του τοπικού προϊόντος.
«Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί»
Austin O’Malley Αμερικανός γιατρός και συγγραφέας
O κ. Ιάκωβος Συρίγος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της JGS A.E. ΒSc Furniture Production & Management, Brunel University