Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση ξυλείας στις χώρες του Κόλπου

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση ξυλείας στις χώρες του Κόλπου

Η αύξηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων που πραγματοποιούνται στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και στις χώρες του Κόλπου, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ζήτηση σε ξυλεία. Ζήτηση, η οποία καλύπτεται από τις αγορές ξυλείας της Κίνας, της Μαλαισίας, της Ρουμανίας, της Ινδονησίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Άλλωστε οι χώρες του Κόλπου και ειδικότερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Σαουδική Αραβία, αποτελούν τους κύριους προορισμούς για πολλούς προμηθευτές ξύλου ανά τον κόσμο.

 

Ραγδαία ανάπτυξη

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια στις συγκεκριμένες χώρες δραστηριοποιούνταν μερικοί μόνο προμηθευτές ξύλου, οι οποίοι είχαν τη διορατικότητα να προβλέψουν την ανάπτυξη της αγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πλέον η γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων είναι τεράστια, ενώ οι έμποροι ξυλείας έρχονται από κάθε γωνιά της υφηλίου και πλέον έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες και επιτυχημένες συνεργασίες. Βέβαια, ακριβή οικονομικά στοιχεία αυτών των συναλλαγών δεν υπάρχουν και μόνο κατά προσέγγιση δίνονται κάποια νούμερα στην δημοσιότητα. Έτσι λοιπόν ο όγκος των εισαγωγών για το 2012 ανήλθε στα 1,7 δις δολάρια, ενώ για το 2013, ο όγκος αυτός αυξήθηκε κατά 16%.

 

Η μαλακή ξυλεία το κύριο προϊόν εισαγωγής

Το 17 – 20 % του συνόλου των εισαγωγών το κατέχει η μαλακή ξυλεία και ακολουθούν το κόντρα πλακέ, το MDF, καθώς και άλλα προϊόντα με βάση το ξύλο. Πρωταθλήτρια χώρα των εισαγωγών ήταν η Σαουδική Αραβία, όπου το σύνολο των εισαγωγών της ανήλθε στα 574,3 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η Κίνα ο κύριος εισαγωγέας

Αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές που πραγματοποίησε η Κίνα προς τις αγορές των χωρών του Κόλπου κατά 17,5%, με την συνολική αξία να ανέρχεται στα 568,5 εκατομμύρια δολάρια. Δεύτερος εισαγωγέας είναι η Ινδονησία, όπου η συνολική αξία των εισαγωγών που πραγματοποίησε άγγιξε τα 217,3 εκατομμύρια, με τα βασικά προϊόντα που εισάγονται από την Ινδονησία να είναι το κόντρα πλακέ και το MDF.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός πως οι χώρες του Κόλπου δεν απορροφούν μόνο τα προϊόντα των εισαγωγών, αλλά λειτουργούν κι ως εμπορικός κόμβος για την συνέχεια των εξαγωγών και προς άλλες χώρες της Ανατολής.