Αυστριακή βιομηχανία πριστής ξυλείας

Αυστριακή βιομηχανία πριστής ξυλείας

H παραγωγή και η διαθεσιμότητα πριστής ξυλείας βασικό θέμα συζήτησης στα πλαίσια της έκθεσης Holz & Bau που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στο Κλάγκενφρουρτ της Αυστρίας.

Η τρέχουσα παραγωγή της αυστριακής βιομηχανίας ανέρχεται στο ποσό των  9,4 εκατομμυρίων  m3 πριστής ξυλείας ετησίως, σημειώνοντας αύξηση  8% το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επί του παρόντος, αναμένεται ότι η παραγωγή πριστής ξυλείας θα αυξηθεί κατά 5% το 2014, συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι  περίπου το 60% αυτής της ξυλείας εξάγεται, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία  της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η αγορά της πριστής ξυλείας κυμάνθηκε σε υγιές επίπεδο.

Στην Ιταλία, την κύρια αγορά εξαγωγής, οι πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν μείνει σταθερές για  πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι χρόνια "Σε γενικές γραμμές, οι θετικές οικονομικές προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί . Αυτό συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής  πριστής ξυλείας (+ 8%), καθώς και η αύξηση 15% στην παραγωγή, στις βιομηχανίες μεταποίησης," , δήλωσε ο Christoph Kulterer, πρόεδρος της αυστριακής βιομηχανίας πριστής ξυλείας.

Αντίθετα τόνισε "Οι τιμές για το υποπροϊόντα  ξύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα του περασμένου έτους, στη πρόσθετη αύξηση, καθώς και στη μειωμένη ζήτηση που προκύπτει από την έλλειψη εγκαταστάσεων.

 

Προώθηση της ξύλινης κατασκευής πολυώροφων κτιρίων στην Καρίνθια.

Τα τελευταία  χρόνια, το ξύλο σαν υλικό κατασκευής εισέρχεται δυναμικά ως ένα υλικό υψηλής τεχνολογίας. "Στη “Woodbox” την  10ήμερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Neuer Platz στο Κλάγκενφουρτ, οι επισκέπτες  ανακάλυψαν τις αμέτρητες δυνατότητες των ξύλινων κατασκευών, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο «αίτημα» στους πολιτικούς και στην κυβέρνηση να προωθήσει την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων ξυλείας στην Καρίνθια.

Στην  Αυστρία υπάρχουν περίπου 1400 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 28.000 άτομα στην βιομηχανία ξύλου. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (περίπου 1000) είναι πριστήρια ενώ οι  υπόλοιπες είναι εταιρείες βιομηχανίας ξύλου και επίπλου. Σε διεθνές επίπεδο, η Αυστρία βρίσκεται στην έβδομη θέση στην  παραγωγή πριστής ξυλείας από μαλακό ξύλο  (9,4 εκατομμύρια περίπου m3 / έτος) και στην έκτη θέση παγκοσμίως στην εξαγωγή αυτής,  ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο εφόσον οι αυστριακές εταιρείες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.