Συνέντευξη Effegibrevetti

Καλημέρα  κ . Giovanetti. Πείτε μας μερικά λόγια για την Effegibrevetti.

 

Η Effegibrevetti είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που φτιάχτηκε από τον πατέρα μου Fiorello Giovanetti, πριν από 51 χρόνια . Η οικογένεια μου κατάγεται από την επαρχία της Φλωρεντίας παρότι ο πατέρας μου μετακόμισε στο Μιλάνο από παιδί. Μετά από μια πρώτη επαγγελματική εμπειρία ως υπάλληλος, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα του ανοίγοντας τη δική του εταιρία. Στην αρχή η εταιρία είχε την έδρα της σ’ ένα μικρό χώρο. Έπειτα, με το πέρσμα των χρόνων αναπτύχθηκε και σήμερα δραστηριοποιείται σε ένα χώρο 5.500 τ.μ. και απασχολεί 41 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων και 5 μηχανικούς.

 

Το πρώτο προϊόν που κατασκευάστηκε από τον πατέρα μου το 1957 ήταν τα φυράμια σύνδεσης από nylon Ankor πριν από το Fischer. Αυτό το προϊόν ήταν η αρχή για όλα τα άλλα προϊόντα που ακολούθησαν. Ο οδηγός σύνδεσης Ankor από ορείχαλκο, είναι  το προϊόν που έχει αντιγραφεί περισσότερο από κάθε άλλο στα σχεδόν 50 χρόνια που είναι στην αγορά. Από το 1970  και  έπειτα κατασκευάστηκαν ενώσεις, στηρίγματα ραφιών, ποδαράκια κι άλλα προϊόντα  τα οποία παράγονται ακόμα και χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες. Από το 1995 εστιάσαμε την  προσοχή μας στους μηχανισμούς ανοίγματος. Προτού κατασκευάσουμε το σύστημα Vela, όλα τα πορτάκια άνοιγαν με μεντεσέδες στο πλάι. Με το σύστημα Vela, η λειτουργία άλλαξε εντελώς και κατασκευάστηκαν πτυσσόμενα ανοίγματα, αρχικά προς τα πάνω και στη συνέχεια με το μηχανισμό Winch, προς τα κάτω. Μπορώ να πω ότι οι δημιουργίες της Effegibrevetti επέτρεψαν στου σχεδιαστές να ξανασχεδιάσουν το έπιπλο με έναν τρόπο που μερικά χρόνια πριν ήταν ασύλληπτος .

 

Πως αντιμετωπίζετε την παγκόσμια κρίση ;

 

Ο αγώνας είναι σκληρός γιατί η κρίση στον τομέα της οικοδομής είχε και έχει ακόμα σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα του επίπλου και κατά συνέπεια στον τομέα των σιδερένιων εξαρτημάτων. Στην Ιταλία η κρίση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, όπως και οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντικές ακόμη κι έξω απ’ την Ευρώπη. Αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης και να πάρουμε αποφάσεις «στρατηγικές»  και άκρως δεσμευτικές. Αντί να σταματήσουμε τη λειτουργία μας ή να παραμείνουμε στάσιμοι περιμένοντας καλύτερες μέρες, αντιδράσαμε και ελαφρύναμε τη δομή μας, ενισχύοντας όμως το τμήμα R&D. Επιπλέον αναζητήσαμε συνεργασίες και καταφέραμε με τα φιλόδοξα σχέδια μας να φέρουμε 5 νέα προϊόντα στη έκθεση Interzum 2015.

 

–  Ένα νέο μηχανισμό πτυσσόμενο προς τα κάτω με την ονομασία Microwitch, κατασκευασμένος ώστε να τοποθετείται στο πάνω μέρος των εμβόλων.

 

–  Δύο νέους μεντεσέδες, In –Side και Ankor GT, με όμορφες γραμμές και ιδανική λειτουργικότητα που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τους πτυσσόμενους προς τα κάτω μηχανισμούς μας Winch, Miniwinch και Microwinch.

 

–  Δύο αόρατες ενώσεις τις Vertigo και Roto, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις νέες τεχνικές αλλά και αισθητικές απαιτήσεις των κατασκευαστών επίπλων .

 

Μεταξύ άλλων, το Roto κέρδισε το βραβείο «Intelligent material & design 2015»  στην έκθεση Interzum 2015, ένα γεγονός που μας κάνει διπλά υπερήφανους. Αρχικά για την ικανοποίηση της αναγνώρισης που λαμβάνει η Effegibrevetti τόσο στις ιταλικές όσο και στις λοιπές αγορές, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της έκθεσης Interzum, που είναι η πιο σημαντική στον τομέα αυτό στην Ευρώπη.

 

 

Τι πιστεύετε για την κατάσταση στην Ελλάδα ;

 

Προσωπικά πιστεύω πολύ στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιδράσει. Έχετε φτάσει στα όρια σας και τα σημάδια ανάκαμψης που φαίνονται στην ελληνική αγορά είναι φανερά, παρότι όπως συμβαίνει σ’ εμάς στην Ιταλία, η άνοδος είναι πάντοτε αργή και επώδυνη. Στις δύσκολες στιγμές φαίνεται ο χαρακτήρας και η ικανότητα να λύνει κανείς τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι Ελληνικές εταιρίες με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή προσαρμόζονται στην νέα πραγματικότητα της αγοράς, προτείνοντας καινοτομίες, λύσεις και βελτιώνοντας την ποιότητα τους συνεχώς. Είμαι σίγουρος ότι πορεύεστε προς την έξοδο από αυτήν την κατάσταση.

 

 

Πως βλέπετε την Effegibrevetti στην Ελλάδα ;

 

Όπως σας έλεγα νωρίτερα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά . H Effegibrevetti συνδυάζει ποιότητα κι αισθητική, τεχνική και καινοτομία, χαρακτηριστικά που πάντα εκτιμώνται από την αγορά σας και είμαι πεπεισμένος ότι η Effegibrevetti μπορεί να πετύχει υψηλές αξιώσεις χωρίς να  αναφέρομαι μόνο στις εμπορικές, αλλά βεβαίως και στις προσωπικές. Ξέρουμε ότι τα προϊόντα μας εκτιμώνται και θεωρούνται όμορφα. Είναι μια τιμή η οποία αν δίνεται από έναν λαό δραστήριο και «ιστορικά» ενεργό όπως ο ελληνικός, αποκτά για μας μεγαλύτερη αξία.