Οι προοπτικές του κλάδου του ξύλου στις χώρες του GCC

 

Οι προοπτικές του κλάδου του ξύλου στις χώρες του GCC

Οι οικονομίες των χωρών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ, σημειώνουν σημαντική και παρατεταμένη άνθιση. Η ζήτηση προϊόντων ξύλου αναμένεται να φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε αυτές τις χώρες  ωθούμενη από την αυξανόμενη κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

Λόγω της έλλειψης δασών στην περιοχή του GCC, η ζήτηση ξύλου καλύπτεται κυρίως μέσω εισαγωγών από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο όπου υπάρχουν δάση. Η ξυλεία εισάγεται από τις χώρες του GCC λόγω της απουσίας δασών στην περιοχή και αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή επίπλων και τη δημιουργία ειδικών κατασκευών ξύλου. Η έρευνα που δημοσιεύει το ΕΠΙΠΛΕΟΝ είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού βασικής και δευτερεύουσας έρευνας, και αναδεικνύει τα πιο διαδεδομένα προϊόντα ξύλου που καταναλώνονται στην περιοχή καθώς και τις προοπτικές του κλάδου του ξύλου στο GCC και  περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1Επισκόπηση της κατασκευαστικής αγοράς στο GCC και των πιο διαδεδομένων προϊόντων ξύλου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευαστική αγορά

2Επισκόπηση των προϊόντων ξύλου της περιοχής ανά τύπο προϊόντων

3Μεγάλοι κατασκευαστές επίπλων και έμποροι ξύλου στο GCC

4Στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές προϊόντων ξύλου στο GCC

5Προοπτικές του κλάδου του ξύλου στις χώρες του GCC

 

Επισκόπηση της κατασκευαστικής αγοράς και της χρήσης των προϊόντων ξύλου

Η ανάπτυξη της περιοχής του GCC στον κατασκευαστικό κλάδο οδηγεί σε αυξανόμενο ενδιαφέρον παγκοσμίως για  διείσδυση εταιρειών στην περιοχή του Κόλπου. Οι αναθέσεις οικοδομικών έργων σημείωσαν αύξηση τα τελευταία χρόνιαs . Το σύνολο της αξίας των οικοδομικών συμβάσεων στην περιοχή ανήλθε στο ποσό των 52.303 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 91.516 εκατομμύρια δολάρια έως το 2015.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει ηγετική θέση στα κατασκευαστικά έργα της περιοχής, με την αξία τους να ανέρχεται για τη χώρα σε 24.567 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών το 2013 σύμφωνα με την εταιρία Ventures Onsite. Η οικονομία των ΗΑΕ  στον κατασκευαστικό τομέα της περιοχής βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τη συνολική αξία των κατασκευαστικών έργων να ανέρχεται σε 21.088 εκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών το 2013 εν όψει της διοργάνωσης της Expo 2020. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αναμένεται να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη του τομέα των οικοδομικών κατασκευών στο GCC.

Καθώς αναπτύσσεται η κατασκευαστική αγορά, η ανάπτυξη του κλάδου του ξύλου φαίνεται ως φυσικό αποτέλεσμα. Οι συνολικές εισαγωγές ξύλου στην περιοχή σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση. Η χρήση των προϊόντων ξύλου κλιμακώνεται στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία με αυξανόμενες εισαγωγές τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κατασκευαστικός τομέας αναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων μαλακής ξυλείας για εφαρμογές όπως τα καλούπια και τα ικριώματα, ενώ η ζήτηση για παλέτες, τελάρα και κουτιά απορρέει σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου καθώς και τους κλάδους υλικοτεχνικής υποδομής και μεταφορών. Οι τετραγωνισμένοι στύλοι και το ξύλο του πεύκου Καλιφόρνιας είναι τα προϊόντα μαλακής ξυλείας με την υψηλότερη κατανάλωση στους τομείς αυτούς. Η αγορά προϊόντων μαλακής ξυλείας στην περιοχή βασίζεται στον όγκο λόγω της υψηλής κατανάλωσης στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το προϊόν S4S μαλακής ξυλείας αναλώνεται κυρίως σε ξύλινα προκατασκευασμένα κτίρια. Ωστόσο, η χρήση ξύλινων προκατασκευασμένων κτιρίων σημειώνει κατακόρυφη πτώση ως αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων διαφόρων τοπικών φορέων στην περιοχή. Ο φορέας Πολιτικής Προστασίας του Αμπού Ντάμπι απαγόρευσε τη χρήση ξύλινων προκατασκευασμένων κτιρίων και εξέφρασε την προτίμησή του προς τα πυράντοχα προκατασκευασμένα κτίρια στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι. Στη Σαουδική Αραβία, η εταιρεία Saudi Aramco πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση ξύλινων προκατασκευασμένων κτιρίων στα εργοτάξιά της. Υπάρχει αυξανόμενη προτίμηση προς τα πυράντοχα προκατασκευασμένα κτίρια σε σχέση με τα ξύλινα προκατασκευασμένα κτίρια λόγω ασφάλειας, γεγονός που οδηγεί στη μειωμένη ζήτηση της αγοράς για το προϊόν μαλακής ξυλείας S4S στην περιοχή.

Η εγχώρια κατασκευή επίπλων στην περιοχή ενθαρρύνει τη χρήση προϊόντων σκληρής ξυλείας. Τα προϊόντα σκληρής ξυλείας χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ξύλινων ερμαρίων, θυρών και ντουλαπών.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ανάλωσης ξύλου στην περιοχή του GCC πηγαίνει στον κατασκευαστικό τομέα, με ποσοστό 70% να αποδίδεται στην υψηλή χρήση προϊόντων μαλακής ξυλείας για τη δημιουργία καλουπιών και ικριωμάτων.

 

Επισκόπηση των προϊόντων ξύλου της περιοχής ανά προϊόν

Η αγορά προϊόντων ξύλου στις χώρες του GCC παρουσιάζει πρωτοφανή άνοδο λόγω της αυξανόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η χρήση προϊόντων σκληρής και μαλακής ξυλείας, καθώς και των πλακών ξύλου είναι διαδεδομένη στην περιοχή. Τα προϊόντων σκληρής ξυλείας χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κατασκευή ξύλινων επίπλων όπως οι ντουλάπες και τα συτράρια κουζίνας, ενώ τα προϊόντα μαλακής ξυλείας χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα για τη δημιουργία καλουπιών, ικριωμάτων και άλλων εφαρμογών όπως οι παλέτες, τελάρα, κουτιά κ.τ.λ. Τα πανελ μέσης πυκνότητας (ΠΜΠ) και το κόντρα πλακέ χρησιμοποιούνται ως οικονομική εναλλακτική επιλογή για την αντικατάσταση των προϊόντων σκληρής ξυλείας στον τομέα του επίπλου. Το πλεονέκτημα της τιμής των ΠΜΠ τα καθιστά προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των κατασκευαστών επίπλων.

Σκληρή ξυλεία: Τα πιο δημοφιλή είδη σκληρής ξυλείας στις χώρες του GCC είναι το μαόνι, το Meranti, το τικ, η βελανιδιά, η μελιά, η κερασιά, ο σφένδαμος, η οξιά, το τικ Βιρμανίας, η καρυδιά και το ξύλο του κόκκινου πεύκου (βαθμίδας 4, 5 και 6 από τη Σουηδία). Τα προϊόντα σκληρής ξυλείας συνήθως εισάγονται από την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή του GCC στις ακόλουθες διαστάσεις:

Μαλακή ξυλεία: Οι τετραγωνισμένοι στύλοι από μαλακό ξύλο εισάγονται κυρίως από τη Ρουμανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Χιλή, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ουκρανία, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το αυστριακό μαλακό ξύλο είναι το πιο διαδεδομένο κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής του και της καλύτερης ποιότητάς του σε σχέση με άλλες χώρες. Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων από αυστριακό μαλακό ξύλο για τα οποία τα προτιμούν οι προμηθευτές είναι ο μικρότερος αριθμός  μαύρων ρόζων λευκό χρώμα τους.

Πάνελ: Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Κίνα είναι οι βασικοί εξαγωγείς πλακών ξύλου στην περιοχή του GCC. Το πάνελ και το κόντρα πλακέ της Ινδονησίας προτιμώνται έναντι τη&sigm