H σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή νέων κτιρίων σε πόλεις με οικονομικό αναβρασμό, όπως είναι το Λονδίνο και η Μόσχα καθώς και χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, προσφέρει πολλές δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη και ιδιαίτερα για τη βιομηχανία επίπλων. Ειδικότερα, η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της ζήτησης στη βιομηχανία επίπλων.
Παρά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), ο αριθμός των αφίξεων τουριστών διεθνώς αναμένεται να αυξάνεται περίπου κατά 3,3% κάθε χρόνο κατά τη χρονική περίοδο 2010-2030.
Σε απόλυτα νούμερα, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα αυξάνονται κατά 43 εκατομμύρια ετησίως, έναντι μιας μέσης αύξησης 28 εκατομμυρίων ετησίως κατά τη χρονική περίοδο 1995-2010. Με βάση τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως θα υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο το 2012 και θα φθάσουν σε 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.
Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη
Η άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη οδηγεί στην ανάπτυξη πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας συνακόλουθα και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη. Η τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ) υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει περίπου το 27% των πωλήσεων επίπλων στην Ευρώπη μέσω συμβάσεων. Παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, και την έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρηματιών στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της τουριστικών καταλυμάτων υπερβαίνει τις προσδοκίες.
Οι σημαντικότερες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων αυξάνουν τον αριθμό των εγκαταστάσεων και των δωματίων τους. Ειδικότερα, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις για την αποκατάσταση και την απόκτηση ξενοδοχείων πολυτέλειας στην Ευρώπη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, γεγονός που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα των αγορών, όπου τα εμπόδια εισόδου παραμένουν υψηλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών σταθερά ανοδικό.
Το ευρωπαϊκό μοντέλο ξενοδοχειακής ανάπτυξης περιλαμβάνει 814 ξενοδοχεία με 135 χιλιάδες δωμάτια συνολικά, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία να υπολογίζεται ότι θα κατασκευάσουν 7.200 δωμάτια σε 44 ξενοδοχεία.
Το 2014 αναμένεται να λειτουργήσουν σε όλη την Ευρώπη 233 καινούργια ξενοδοχεία με 40.000 δωμάτια. Στην κατηγορία των υπερπολυτελών ξενοδοχείων αναμένεται να ανοίξουν 57 ξενοδοχεία με 10.200 δωμάτια.
Εξίσου δυναμικά αναπτύσσεται και η τουριστική βιομηχανία διεθνώς. Τα υπό κατασκευή ξενοδοχεία στις ΗΠΑ αριθμούν στα 2.700 με 320 χιλιάδες δωμάτια. Σε Ασία και Ειρηνικό τα υπερπολυτελή και πολυτελή ξενοδοχεία υπό κατασκευή είναι 1800 με 390.000 δωμάτια.
Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική τα υπό κατασκευή ξενοδοχεία ανέρχονται σε 492 με 120 χιλιάδες δωμάτια.
Το λιανικό εμπόριο πηγαίνει καλά
Τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα λιανικής έγιναν αμέτρητες συγχωνεύσεις καταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερης ανάγκης για ανασύνταξη δυνάμεων και προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Οι συνδυασμοί και το είδος των ρούχων όπως και η διακόσμηση και το ύφος των καταστημάτων έχουν πλέον πιο σύντομο χρόνο ζωής, αλλάζοντας σύμφωνα με τη μόδα και τις ανάγκες του κόσμου. Εντούτοις, ο τομέας παρουσιάζει κορεσμό, ο οποίος μαζί με τον ισχυρό ανταγωνισμό από την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, οδηγεί σε πίεση των τιμών προς τα κάτω.
Ανάπτυξη μη οικιστικών κτιρίων σε Ασία & Λατινική Αμερική
Ένας άλλος τομέας στον οποίο η χρήση επίπλων είναι απαραίτητη, είναι τα γραφεία και οι εργασιακοί χώροι, αν και δεν διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η κατασκευή χώρων για γραφεία, τράπεζες και οργανισμούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυναμική ανάπτυξης της αγοράς οικοδομής, και ειδικότερα με την τάση της αγοράς στο μη οικιστικό κτίριο.
Το 2011 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για τον κατασκευαστικό κλάδο συνολικά, καθώς παρουσίασαν ελάχιστη ή μηδενική αύξηση οι δαπάνες για κατασκευές.
Παγκοσμίως, οι δαπάνες για κατασκευές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5%, διαμορφούμενες χαμηλότερα από το επίπεδο των δαπανών για κατασκευές το 2007.
Σε περιφερειακή βάση, όλες οι περιοχές εκτός από την Ευρώπη των 17 και τη Βόρεια Αμερική, παρουσίασαν αύξηση δαπανών για κατασκευές, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα του πρόσφατου παρελθόντος.
Η Ασία και η Λατινική Αμερική παρουσίασαν τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά το 2011, και αναμενόταν να είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη αγορά το 2012. Οι δαπάνες για κατασκευές στην Ευρώπη επηρεάστηκαν από την κρίση, με τη σημαντικότερη υστέρηση να παρουσιάζουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
Πλοία και αεροδρόμια
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τομείς που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία.
Για παράδειγμα η ναυτιλία. Παρά το σκληρό πλήγμα που δέχθηκε λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 και το 2009, τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και σε αξία συνολικών πωλήσεων διεθνώς, ο τομέας της κρουαζιέρας παρουσιάζει τους ταχύτερος ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια, και μάλιστα τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες. Ο συνολικός αριθμός επιβατών κρουαζιέρας υπολογίζεται σε περισσότερο από 18 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Η Βόρεια Αμερική αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο επιχειρηματικό πεδίο κρουαζιέρας. Ωστόσο, ενισχύουν το μερίδιο αγορά τους και άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να συγκεντρώνει περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως, καθώς επίσης και να παρουσιάζει μια ισχυρά ανοδική πορεία σε επίπεδο αξίας πωλήσεων.
Οι ειδικοί της ναυτιλιακής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ο συνολικός αριθμός Ευρωπαίων που πάνε κρουαζιέρες θα μπορούσε περισσότερο από το να διπλασιαστεί το 2020.
Επίσης, τα αεροδρόμια αποτελούν έναν σημαντικό αναπτυξιακό τομέα. Στην Κίνα κατασκευάζονται αρκετά αεροδρόμια και η τοποθέτηση εταιρικών προϊόντων σε αυτά, μπορεί ν’ αποτελέσει ένα ισχυρό προωθητικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Έπιπλα εξωτερικών χώρων
Για τους κατασκευαστές επίπλων για μπαρ & εστιατόρια, η ανοδική πορεία στις παραγγελίες δημιουργεί μια πολύτιμη αγορά τόσο σε επίπεδο μεγέθους πώλησης ποσοτήτων όσο και έκθεσης των προϊόντων τους.
Τα έπιπλα εκτός σπιτιού περιλαμβάνουν τα έπιπλα για μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, δημόσιου&sig