Μητσοτάκης: Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στην οικοδομή!

Την αναστολή του ΦΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2006 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργάνωσε ο Economist.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 7,7% το Β’ τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης. Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006». 

Η αναδρομική αναστολή του Φ.Π.Α. θα δώσει μια σημαντική ανάσα στην αγορά, ενώ παράλληλα θα βγάλει από το αδιέξοδο και τους κατασκευαστές που είχαν στη διάθεσή τους απούλητες κατοικίες με οικοδομικές άδειες, οι οποίες είχαν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και επιβαρύνονταν με Φ.Π.Α. αντί για φόρο μεταβίβασης. Σύμφωνα με ότι ισχύει μέχρι τώρα, η παράδοση (πώληση) για πρώτη φορά νεόδμητων ακινήτων επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 24%. Εξαιρείται η παράδοση κατοικιών που είναι πρώτη κατοικία για τον αγοραστή, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταβίβαση έχει φόρο μεταβίβασης 3% πάνω από το σχετικό αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει από την ημέρα ψήφισης της σχετικής διάταξης που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.