Γιάννης Σμυρλής: Η Enterprise Greece είναι «εθνική πύλη» εισόδου επενδύσεων αλλά και εξωστρέφειας

Ο πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής μιλάει για τον οργανισμό, τα ενδιαφέροντα των επενδυτών και την υποστήριξη των ελληνικών εταιρειών στον τομέα του ξύλου.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί εξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece) – στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (Ο.Π.Ε. Α.Ε.) – σε έναν νέο και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. O Οργανισμός Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Eξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως. Τώρα ο πρόεδρος του οργανισμού, Γιάννης Σμυρλής ανοίγει τα χαρτιά του.

  • Η φιλοσοφία του οργανισμού σας μετά και από τα νέα δεδομένα που έχουμε και επηρεάζουν τις διεθνείς επιχειρηματικές κινήσεις.

Ακολουθώντας το υπόδειγµα των πλέον ανεπτυγµένων χωρών, τον Φεβρουάριο 2021, με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών δημιουργήσαμε μία ενιαία, συνεκτική δομή-υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Δομή που ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες, οι οποίες έχουν την ευθύνη της οικονομικής εξωστρέφειας και ενώνει εποικοδομητικά το χειρισμό διμερών και πολυμερών σχέσεων. Στο  ΥΠ.ΕΞ, έχοντας πλέον υπό την ίδια στέγη, την Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π), δύο αμιγώς εξωστρεφείς και δυναμικούς οργανισμούς, αλλά και το δίκτυο των Πρεσβειών και των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), διαθέτουμε έναν καινοτόμο συνδυασμό εργαλείων και μέσων που μας δίνει τη δυνατότητα άσκησης πιο αποτελεσματικής οικονομικής διπλωματίας.

Σημείο- κλειδί στην επιτυχή ολοκλήρωση της µεταρρύθµισης αποτελεί η αναβάθμιση και ο µετασχηµατισµός της Enterprise Greece σε «εθνική πύλη» εισόδου επενδύσεων από τη µία και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων από την άλλη. Μία πύλη ορατή σε όλο τον κόσµο μέσω των πρεσβειών µας, που αυτόματα γίνονται στενοί συνεργάτες της Εταιρείας.  Η Εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αναδιοργάνωση που στοχεύει στη δημιουργία µιας σύγχρονης, πλήρως ψηφιοποιημένης δομής µε µετρήσιµους στόχους και σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

  • Ποιο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όσον αφορά το είδος και τους τομείς ενδιαφέροντος ( Ξενοδοχεία- αστικά ακίνητα);

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% του ΑΕΠ, ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, καθιστώντας την Ελλάδα ως έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, δεκάδες νέα έργα ξενοδοχείων και θερέτρων ανακοινώθηκαν ή ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από μεγάλες διεθνείς εταιρείες με παγκόσμιο κύρος. Αυτές οι νέες προσθήκες αφορούν σε μπουτίκ ξενοδοχεία, πολυτελή καταλύματα στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, έως θέρετρα πέντε αστέρων κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και νέα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Η ελκυστικότητα αυτών των επενδύσεων εμπλουτίστηκε περαιτέρω με το ελληνικό πρόγραμμα golden visa, μέσω του οποίου χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ακίνητα στη χώρα, των οποίων η ελάχιστη αξία είναι 250.000 ευρώ. Το πρόγραμμα έδωσε πνοή στον κλάδο των ακινήτων, έναν τομέα που υπήρξε παραδοσιακά ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και βασικός αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα και δη των αστικών ακινήτων των μεγάλων πόλεων.

  • Τη στόχευσή σας όσον αφορά την υποστήριξη των εξωστρεφών εταιρειών και ειδικά στον τομέα (ξύλου, επίπλου, υλικών)- Με ποιον τρόπο δηλαδή θα τους υποστηρίξετε;

Οι κλάδοι των δομικών προϊόντων  και υπηρεσιών, HORECA,  επίπλου και εσωτερικής διακόσμησης, αποτελούν δυναμικούς και ραγδαία αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, σπουδαίες επενδύσεις, ενώ διαθέτουν μεγάλες σε μέγεθος επιχειρήσεις, αλλά και σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Οι παραπάνω κλάδοι αποτελούν περίπου το 46% των Ελληνικών εξαγωγών και παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Enterprise Greece ως βασικός πυλώνας προώθησης της εξωστρέφειας και στήριξης της οικονομικής διπλωματίας, διοργανώνει την Εθνική συμμετοχή σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού (π.χ. Big 5 Egypt, Βig 5 Show Dubai,  Salone del Mobile ) και διεθνείς δράσεις δικτύωσης, για την προώθηση και προβολή των παραπάνω κλάδων. Θα στηρίξει φυσική και υβριδική διοργάνωση, ανάλογα με το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών και των κλαδικών τους φορέων και υποστηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε ψηφιακές πλατφόρμες του κλάδου. Και βέβαια στο πλαίσιο  της Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια των Ελληνικών Επιχειρήσεων, σχεδιάζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα, για την προώθηση και προβολή όσο το δυνατόν περισσοτέρων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν δυναμική εξωστρέφειας.

Γιάννης Σμυρλής
Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece