Ενδοδαπέδια θέρμανση και ξύλινο δάπεδο από την Imperial Floor Gallery

Η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει ανέβει πολύ στις επιλογές του κόσμου τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει.
Ένα απο τα πιο συνηθισμένα όμως ερωτήματα των οπαδών του ξύλου, είναι το κατά πόσο το ξύλινο δάπεδο είναι κατάλληλο για χρήση σε ενδοδαπέδια θέρμανση. Δεδομένου ότι το ξύλο αποτελεί κακο αγωγό της θερμότητας, είναι μια απόλυτα δικαιολογημένη ερώτηση. Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις που εφόσον εφαρμοστούν, δεν τίθεται κανένα θέμα για την απόδοση της θέρμανσης στο δάπεδο μας.

Τι ξύλο να διαλέξω;

 Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα είδη ξύλων είναι κατάλληλα για ενδοδαπέδια θέρμανση, με μοναδική εξαίρεση την οξιά.
Δρυς, καρυδιά, σφένδαμος iroko, dussie, aformosia, merbau, έχουν την ίδια ποιοτική απόδοση στην ενδοδαπέδια θέρμανση. Το μόνο που χρειαζόμαστε σε πρώτο στάδιο είναι να ακούσουμε την επιθυμία μας!

Μασιφ, ημιμασίφ;

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, μασίφ ξύλο είτε ημιμασίφ που αποτελείται από επάλληλα (δύο ή τρία) φύλλα διαφορετικού ξύλου με το επιθυμητό ξύλο στην τελική επιφάνεια πάχους 3 – 6 mm και τα δυο είδη είναι κατάλληλα για ενδοδαπέδια.

Κολλητό ή πλωτό;

Και οι δύο τρόποι τοποθέτησης ενδείκνυνται για θερμαινόμενο δάπεδο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται κάποιοι αναγκαίοι κανόνες:

  • Μια απο τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις είναι το πάχος του ξύλου να μην ξεπερνάει τα 15mm.
  • Εξίσου σημαντικό είναι στο πλωτό δάπεδο. να χρησιμοποιείται υπόστρωμα κατάλληλο για ενδοδαπέδια θέρμανση και όχι ένα απλό συμβατικό. Το κατάλληλο υπόστρωμα αυξάνει κατά 20% την απόδοση της!
  • Ομοίως για το κολλητό ξύλινο δάπεδο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό αστάρι και κόλλα για ενδοδαπέδια θέρμανση.
  • Πολύ σημαντικό είναι κατά την λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, να αποφεύγεται η υπέρβαση της μέγιστης τελικής θερμοκρασίας επιφάνειας του ξύλινου δαπέδου (28 βαθμοί κελσίου)
  • Τέλος η επιτυχία του συνδυασμού της ενδοδαπέδιας θέρμανσης με το ξύλινο δάπεδο εξαρτάται από την υγρασία που έχει το υπόστρωμα κατά την τοποθέτηση της επίστρωσης. Aυτή θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη από την ανεκτή υγρασία του ξύλου (6% μέχρι 10%), για να μην επηρεάζει τη συμπεριφορά της επίστρωσης (φουσκώματα, σκασίματα, αποκόλληση) κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης.

Και όσον αφορά το laminate;

Στην περίπτωση του laminate η τοποθέτηση γίνεται αποκλειστικά πλωτή. Και πάλι με το κατάλληλο υπόστρωμα έχουμε εξαιρετική απόδοση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Imperial Floor Gallery
Εκθεσιακός χώρος: Μιχαήλ Ψελλού 11 & Βιντσέντζου Κορνάρου 22, 54655, Κηφισιά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 488440
W: imperialfloor.gr