SAIB: “Πράσινη” καινοτομία και νέα ζωή στο ξύλο

 

Η SAIB είναι μία από τις κορυφαίες ιταλικές εταιρείες που παράγουν ακατέργαστα πάνελ μοριοσανίδας με μελαμίνη. Τα προϊόντα της φέρουν σήμανση RPB (Regenerated Particle Boards) λόγω της συγκεκριμένης διαδικασίας κατασκευής που συνίσταται στη μετατροπή ξύλου στο τέλος του κύκλου ζωής του. Ιδρύθηκε το 1962 και βασίστηκε σε μια ιδέα των Eva Bosi και Giorgio Rinaldi στο Caorso, στα περίχωρα της Πιατσέντσα και από το 1994 η SAIB ξεκίνησε τη διαδικασία RPB, εισάγοντας την αρχή του Rewood (παραγωγή βιώσιμων μοριοσανίδων) με θραύσματα ξύλου από ξύλο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και απορριφθεί με μηδενική επίδραση στη φύση). Επί του παρόντος, η εταιρεία κάνει διαλογή περίπου 500.000 τόνων απορριμμάτων ξύλου ετησίως.

Διαχειριζόμενη από την ίδια οικογένεια για περισσότερα από 50 χρόνια, η SAIB επενδύει στην καινοτομία ως εργαλείο για την πρόοδο και την προστασία του περιβάλλοντος. Λειτουργεί σε έκταση 600.000 τετραγωνικών μέτρων με δύο συνεχείς γραμμές παραγωγής για ακατέργαστες σανίδες και τέσσερις γραμμές τελευταίας γενιάς για μοριοσανίδες με μελαμίνη, έχοντας συνολική παραγωγή 2000 m³ / ημέρα. Οι συνεχείς επενδύσεις της εταιρείας στην τεχνολογία, οι οποίες υποστηρίζονται από μια ακατάπαυστη έρευνα, καθιστούν το SAIB βασικό παράγοντα στον κλάδο του σχεδιασμού προϊόντων υψηλών προδιαγραφών χάρη επίσης στην τεχνογνωσία του να συνδυάζει τέλεια την αισθητική, τις τεχνικές διαδικασίες και επαναχρησιμοποίηση. Από το 2020, η εταιρεία είναι επίσημα μέλος της ADI – Associazione per il Disegno Industriale (Ένωση Βιομηχανικού Σχεδιασμού), μια επιλογή που υπογραμμίζει το βαθύ της όραμα για το σχεδιασμό ως πολιτιστικό εργαλείο.

Raw Steel
Η συλλογή Istanti της SAIB, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προτείνει «πράσινες» επιφάνειες και να καλύπτει οποιαδήποτε σχεδιαστική ανάγκη, εμπλουτίστηκε με μια νέα διακοσμητική πρόταση που επεκτείνει περαιτέρω τις εκφραστικές δυνατότητές της την Raw Steel. Είναι εμπνευσμένη από την έντονη λάμψη του μέταλλού – ειδικότερα από το αδιάβροχο ατσάλι – και σχεδιάστηκε για εσωτερικούς χώρους με σύγχρονη ατμόσφαιρα.

Διακοσμητικές ύλες Alghero και Gristone
Το υλικό αποτέλεσμα της νέας συλλογής μοριοσανίδας με μελαμίνη – RPB Regenerated Particle Board –  Istanti από τη SAIB θέτει ένα νέο πρότυπο στη δημιουργία επιφανειών για εσωτερική διακόσμηση, η οποία μπορεί τώρα να αναδημιουργήσει ακόμη και την απτική επίδραση των υφασμάτων και να προκαλέσει τις φλέβες του μαρμάρου ή της φυσικής πέτρας.

Μεταξύ των αρχικών επιφανειών που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία (η οποία επικεντρώνεται πάντα στην πρόβλεψη των τάσεων στη σύγχρονη σχεδίαση επίπλων και έχει γίνει σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε αναζητά ένα διαχρονικό και εκλεπτυσμένο στυλ) είναι η διακοσμητική υφή Alghero η οποία, σε συνδυασμό με το φινίρισμα Tex, αναδημιουργεί την αίσθηση ενός υφάσματος του οποίου το στημόνι και το υφάδι ξεχωρίζουν για να είναι ευανάγνωστα. Η μοριοσανίδα προτείνεται σε δύο ουδέτερες αποχρώσεις: ανοιχτό γκρι και λεπτό γκρι.

Άλλες λύσεις στη συλλογή Istanti παρέχονται από τη διακοσμητική υφή Gritstone, η οποία είναι αρθρωτή σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι και αναδημιουργεί την τυπική υφή του ψαμμίτη με έναν εξαιρετικά πιστό τρόπο. Ταιριάζει με το φινίρισμα του Ντιτρόιτ, αντηχεί με την ευχάριστη τρισδιάστατη κοκκώδη επιφάνεια των τραχιών τοίχων.

Η εκλεπτυσμένη αισθητική των πάνελ συμβαδίζει με μια βιώσιμη διαδικασία παραγωγής, η οποία βασίζεται σταθερά στην ανάκτηση, την επαναχρησιμοποίηση και την πλήρη αναγέννηση του ξύλου στο τέλος του κύκλου ζωής σύμφωνα με την αρχή Rewood. Τα προϊόντα της SAIB είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσοχής στην ποιότητα και μιας σοβαρής δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέποντας έτσι την υλοτομία περίπου 750.000 δέντρων ετησίως.