fbpx

Σύνθετη – Επικολλητή Ξυλεία

Glued solid timber
ΣΥΓΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΞΥΛΕΙΑ

Η συγκολλημένη συμπαγής ξυλεία αποτελείται από σανίδες της ίδιας κατηγορίας αντοχής ή ειδικής κλάσης αντοχής του κατασκευαστή, που συγκολλούνται πλευρικά μεταξύ τους. Σύμφωνα με το EN 14080, το συγκολλημένο στερεό ξύλο αποτελείται από δυο έως και πέντε φύλλα με πάχος από 45 έως 85 mm. Η συνολική διατομή της δοκού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 280 x 280 mm. Η συγκολλημένη συμπαγής ξυλεία προορίζεται κυρίως για αντοχή σε κάμψη (με όρθια θέση της επιμήκους διατομής). Οι επιμέρους σανίδες της συγκολλημένης  συμπαγούς ξυλείας ταξινομούνται σε κατηγορίες αντοχής οπτικά (σύμφωνα π.χ. με το ORMNORM DIN 4074-1) ή μηχανικά και κατηγοριοποιούνται σε κατηγορίες C (σύμφωνα με το EN 338). Οι ιδιότητες αντοχής και ακαμψίας μπορούν να ληφθούν από το EN 338. Στο εναρμονισμένο πρότυπο EN 14080, η συγκολλημένη συμπαγής ξύλεία τυποποιείται για πρώτη φορά. Η πιστοποίηση CE αυτού του προϊόντος είναι υποχρεωτική από τις 08.08.2015.

Glued laminated timber
ΕΠΙΚΟΛΛΗΤΗ ΞΥΛΕΙΑ (Glulam)
Η επικολλητή ξυλεία (glulam) σύμφωνα με το EN 14080 κατασκευάζεται από συγκολλημένα φύλλα με παράλληλο προσανατολισμό ινών. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ελάσματα με πάχος από 6 έως 45 mm. Η ξυλεία είναι πλανισμένη και ταξινομείται σε κλάσεις αντοχής με οπτική ή μηχανική ταξινόμηση. Η συγκολλητική ουσία που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των ελασμάτων πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις για στοιχεία φέρουσας ξυλείας. Η καταλληλότητα των ειδών ξύλου στην κατασκευή glulam πρέπει να συμφωνεί με το πρότυπο EN 14080. Συνήθως χρησιμοποιούνται ελάτη, ερυθρελάτη, πεύκη και λάρικα. Μπορεί να υπάρχει διάκριση μεταξύ ομοιογενών στοιχείων (όλα τα φύλλα σε διατομή μιας δοκού να ανήκουν σε μία κατηγορία αντοχής) και συνδυασμένων στοιχείων (τα εξωτερικά και τα εσωτερικά στρώματα ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αντοχής) συγκολλημένης ξυλείας. Για καθεμία από αυτές τις δύο διαμορφώσεις προϊόντος το EN 14080 καθορίζει επτά διαφορετικούς τύπους κατηγοριών αντοχής. Το ΕΝ 14080 ισχύει τόσο για επικολλητή ξυλεία από στοιχεία συνδεμένα κατά μήκος με δακτυλοειδείς συνδέσεις όσο και για σύνθετα στοιχεία, που αποτελούνται από συγκολλημένη κατά μήκος ξυλεία και συγκολλημένη συμπαγή ξυλεία. Η επικολλητή ξυλεία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για στοιχεία που φορτίζονται με υψηλά φορτία ή εκτείνονται πάνω από μεγάλα ανοίγματα και πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις σε σχέση με τη διαστασιακή σταθερότητα και την εμφάνιση. Μπορούν να κατασκευαστούν ευθείες καθώς και καμπύλες δοκοί. Η πιστοποίηση CE αυτού του προϊόντος σύμφωνα με το εναρμονισμένο πρότυπο EN 14080 είναι υποχρεωτική από τις 08.08.2015.

Laminated Veneer Lumber (LVL)
ΞΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟΦΥΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛHΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ (LVL)

Το LVL χρησιμοποιείται ως προϊόν για κάλυψη επιφανειών είτε σαν δοκός. Αποτελείται από λεπτές συγκολλημένες στρώσεις ξυλείας ερυθρελάτης ή πεύκης, πάχους έως 6 mm. Αυτά τα ξυλόφυλλα συνδέονται στα άκρα τους με τις ίνες προσανατολισμένες προς την ίδια κατεύθυνση, αξονικά ως προς το μήκος, σπάνια κάθετα προς αυτό. Το LVL παράγεται σε συνεχή παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας μια φαινολική ρητίνη. Χρησιμοποιείται ως στοιχείο στήριξης σε φέροντα δάπεδα και οροφές. Εφόσον η διάταξη των ινών είναι παράλληλη στον κύριο άξονα, χρησιμοποιείται και σε φέρουσες κατασκευές, κυρίως σε δοκούς και δοκίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ίδιες εφαρμογές με την επικολλητή ξυλεία. Η παραγωγή του διέπεται από το Πρότυπο EN 14279.  Οι διαστάσεις του κυμαίνονται έως 26m σε μήκος, μέχρι 2500 mm σε πλάτος και 21 – 75 mm  σε πάχος.

Το LVL είναι ανθεκτικό σε χειρισμούς με πίεση, οπότε μπορεί να εμποτιστεί και να αξιοποιηθεί για ειδικές εφαρμογές, όπως σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο βιολογικής προσβολής (π.χ. από μύκητες ή έντομα) ή όπου επικρατούν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες, σε κλάσεις LVL/1, LVL/2, LVL/3, ανάλογα αν προορίζεται για ξηρές, υγρές ή εξωτερικές συνθήκες χρήσης.

LSL
Laminated Strand Lumber

To  LSL (αρχικά του Laminated Strand Lumber) ή αλλιώς Ξυλεία Επικολλημένων Ξυλοτεμαχιδίων, είναι σύνθετο προϊόν ξύλου, παραγόμενο από ξυλοτεμαχίδια συνήθως λεύκης, πάχους 0,8 mm, πλάτους 25 mm και μήκους περ. 300 mm, συγκολλημένων με κόλλες ανθυγροσκοπικές ώστε να συγκροτήσουν επιμήκη στοιχεία. Καθώς τα ξυλοτεμαχίδια εγκλωβίζονται μέσα στη συγκολλητική ουσία και λόγω της ομοιογένειας του υλικού, το LSL είναι αρκετά ανθεκτικό σε νερό, αν και η πλήρης εξωτερική έκθεσή του δεν ενδείκνυται.  Διακρίνονται 2 βασικοί τύποι, όπου τα ξυλοτεμαχίδια είναι όλα προσανατολισμένα κατά τον διαμήκη άξονα της «σανίδας» είτε ένα μέρος τους ευθυγραμμίζεται κατά τον εγκάρσιο άξονα. Ο πρώτος τύπος ενδείκνυται για δοκούς, δοκίδες και κολώνες, ενώ ο δεύτερος συνιστάται για χρήση σε τοίχους, δάπεδα και ταβάνια.

Οι διαστάσεις κυμαίνονται έως 10,5 m σε μήκος,  έως 2,4 m σε πλάτος και πάχος 32 – 89 mm.

Parallel Strand Lumber (PSL)
ΞΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΣΤΡΩΜΕΝΑ ΞΥΛΟΤΕΜΑΧΙΑ (PSL)

Το PSL είναι ένα προϊόν που κατασκευάζεται από λωρίδες καπλαμά πάχους περίπου 3 mm και πλάτους 15 mm. Για τη σύνδεση των μεμονωμένων λωρίδων των ξυλοφύλλων χρησιμοποιείται φαινολική ρητίνη. Οι λωρίδες μπορούν να έχουν μήκος έως 2,6 m, τα μεμονωμένα άκρα τους ομαδοποιούνται και συγκολλούνται με ίνες προσανατολισμένες κυρίως παράλληλα προς τον κύριο άξονα της δοκού. Το προϊόν παράγεται και σε συνεχή ροή, οπότε οι λωρίδες ξυλοφύλλων πιέζονται για να σχηματίσουν μια ατέρμονη δέσμη. Η ψευδοτσούγκα και το pitch-pine είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είδη ξύλου. Το PSL έχει σχεδιαστεί για χρήση σε κατασκευές με μεγάλα ελεύθερα διαστήματα. Προκειμένου να διαμορφωθούν στοιχεία με μεγάλες διατομές, τα μέλη PSL μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Οι τελικές διαστάσεις κυμαίνονται έως 20 m μήκος, 40 – 280 mm πλάτος, 40 – 483 mm πάχος.

Solid wood panel
ΣΥΜΠΑΓΗ ΠΑΝΕΛΣ ΞΥΛΕΙΑΣ

Κατασκευάζονται επιφάνειες (πάνελς) από συμπαγές ξύλο, όπου μεμονωμένες σανίδες ξυλείας κωνοφόρων ταξινομούνται, πλανίζονται και συναρμολογούνται σε επίπεδη επιφάνεια και στη δημιουργούνται πολυεπίπεδες στρώσεις, όπου οι εξωτερικές στρώσεις είναι  παράλληλες και υπάρχει τουλάχιστον μια κεντρική στρώση κάθετη στον προσανατολισμό των εξωτερικών στρώσεων. Οι στρώσεις συγκολλούνται μεταξύ τους και διασφαλίζεται ελάχιστη μεταβολή διαστάσεων λόγω κλιματικών μεταβολών. Τα πάνελς από μασίφ ξύλο έχουν συμμετρική διάταξη και το πάχος των εξωτερικών στρωμάτων συνιστάται να είναι τουλάχιστον 5 mm για να πληροί τις απαιτήσεις για δομικά στοιχεία από ξύλο. Χρησιμοποιούνται ως στοιχεία εξωτερικών τοίχων και η παραγωγή τους εναρμονίζεται με τα Πρότυπα EN 13353 και EN 13986.

Cross Laminated Timber  (CLT)
ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΛΛΗΤΗ ΞΥΛΕΙΑ

Το CLT είναι ένα σχετικά νέο προϊόν, που αποτελείται από σανίδες τοποθετημένες σε τουλάχιστον 3 στρώσεις ξυλείας, όπου σε κάθε στρώση επικολλάται νέα στρώση σε γωνία 90ο ως προς την προηγούμενη. Κάθε στρώση αποτελείται από επιμήκεις σανίδες κωνοφόρων μήκους 3 – 24 m, απαλλαγμένες σφαλμάτων, συγκολλημένων κατά μήκος με δαχτυλωτές συνδέσεις είτε συγκολλημένες πλευρικά. Οι μεμονωμένες σανίδες ταξινομούνται οπτικά ή βαθμονομούνται με μηχανή. Ο αριθμός των στρώσεων είναι μονός και η διάταξη είναι συμμετρική ως προς την κεντρική στρώση, όπως π.χ. συμβαίνει και με τις στρώσεις ξυλοφύλλων στο κόντρα-πλακέ.

Υπάρχει δηλαδή μια σταδιακή μετάβαση από πολυεπίπεδα συμπαγή ξύλινα πάνελ σε CLT (μεγαλύτερες διαστάσεις μεμονωμένων στοιχείων σε πάχος και μήκος).

Χρησιμοποιούνται πλέον πολύ για κατασκευή πολυόροφων κτιρίων, όπου τόσο η τοιχοποιία όσο και τα δάπεδα και οι οροφές αποτελούνται από προκατασκευασμένα στοιχεία (επιφάνειες) από CLT, που αποτελούν τα φέροντα στοιχεία της κατασκευής (δεν απαιτούνται κολώνες). Δεν έχει εκδοθεί ακόμη εναρμονισμένο Πρότυπο για το CLT, ισχύουν μόνο ΕΤΑ.

Light composite wood-based beams and columns
ΕΛΑΦΡΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΔΟΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΕΣ  (I –beams)

 Οι δοκοί «τύπου Ι» ή δοκοί «με προφίλ διπλού Τ» είναι σύνθετα στοιχεία με βάση το ξύλο, αποτελούμενα από δύο δοκίδες και μια ενδιάμεση πλάκα (ιστό) που είναι κολλημένα μεταξύ τους. Προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως φέροντα μέρη σε κατασκευές. Η χρήση τους περιορίζεται στην κατηγορία υπηρεσιών 1 και 2 (σύμφωνα με το EN 1995-1-1), δηλαδή δεν ενδείκνυνται για εξωτερικές χρήσεις. Οι επάνω και οι κάτω δοκίδες είναι κατασκευασμένες κυρίως από δομική ξυλεία διαβαθμισμένης αντοχής (σύμφωνα με EN 338 ή EN 14081), συγκολλημένη ξυλεία (σύμφωνα με το EN 14080) ή Laminated Veneer Lumber (LVL, σύμφωνα με το EN 14374). Οι ιστοί είναι κυρίως κατασκευασμένοι από ξυλοπλάκα με στοιχεία προσανατολισμένης φοράς OSB – (OSB/3 ή OSB/4) σύμφωνα με το EN 300 ή ξυλοπλάκες από χάρντμπορντ σύμφωνα με το EN 622-2, σπανιότερα από λεπτό αντικολλητό. Οι συγκολλήσεις των δοκίδων με τους ιστούς πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του EN 301 ή EN 15425. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ως δοκοί δαπέδου, δοκοί οροφής, σπανιότερα ως κολώνες. Έχουν καλύτερη μηχανική αντοχή και αισθητά μικρότερο βάρος από αντίστοιχες δοκούς συμπαγούς ξυλείας. Τα υλικά, οι διαστάσεις και οι μηχανικές ιδιότητες του προϊόντος σχετίζονται με τον κατασκευαστή και παρέχονται στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση (ETA) του κατασκευαστή. Η αντίδρασή τους στη φωτιά ταξινομείται σύμφωνα με τα χρησιμοποιημένα υλικά, π.χ. Euroclass D / παραγωγή καπνού s2 / φλεγόμενα σταγονίδια d0. Οι δοκοί «τύπου I» έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποιητικό CE μέσω ETA – «Europ. Technical Agreement – Ευρωπαϊκή Τεχνική Συμφωνία» (σύμφωνα με το ETAG 011 “Κατευθυντήρια γραμμή για την ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση ελαφρών σύνθετων δοκών και στηλών από ξύλο”, που χρησιμοποιείται ως ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης (EAD) και τη σχετική πιστοποίηση CE. Ενδέχεται να ισχύουν πρόσθετοι ευρωπαϊκοί ή εθνικοί νόμοι / κανονισμοί / υλοποιήσεις.

Σε ποιον όμως πρέπει να απευθυνθώ;

LABROU solid wood processing
Λεωφόρος Αγίου Γεωργίου
Ασπρόπυργος, ΤΚ 19300, Αττική
T: 210 5577743
W: www.labrou.com

ΞΥΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
4ο χλμ Σοφάδων – Αθηνών, Σοφάδες, Καρδίτσα 
T: 24430 24000
Ε: info@vasiliou-timber.gr
W:vasiliou-timber.gr

INTERWOOD
Θέση Κοκκινόπυργος, Καλιμπάκι
19200 Ελευσίνα
T:  210 4145300
W: www.interwood.gr

BINDERHOLZ
Zillertalstraße 39, Τιρόλο, Αυστρία
T: +43 5288 601
Ε: office@binderholz.com
W: www.binderholz.com

HASSLACHER
Feistritz 1, A-9751 Sachsenburg, Αυστρία
T: +43 4769 22 49 – 0
Ε: info@hasslacher.com
W: www.hasslacher.com

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, C4
P.O. Box 70395 SE-107 24 Στοκχόλμη, Σουηδία
Τ:+46 1046 000 00
F: +46 8 106 020
W: www.storaenso.com/en

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αισχύλου 10 , 10554 Αθήνα
T: 210 32 18 188
Ε: info@stassinopoulosae.gr
W:stassinopoulos.gr

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ ΞΥΛΕΙΑ 
Λεωνίδα Θεοφίλου 13 (πρώην Παρ. Ακρωτηρίου 268), ΤΚ 26332, Πάτρα
T: 2610 523419
Ε: info@vassilopoulos.gr
W: vassilopoulos.gr

ΓΙΩΤΑΣ Α.Ε.
Μεγ. Αλεξάνδρου 101 – 51 100 ΓΡΕΒΕΝΑ
T: 24620 22839 / 22868  / 84309
Ε: giotas@giotas.com / info@giotas.com
W: www.giotas.com

ΤΙΜΒΕR CONCEPT
Brühlmoosweg 5, 88138 Weißensberg, Γερμανία
T: +49 8389 922890
Ε: info@timberconcept.de
W: www.timberconcept.de

MAYR MELNHOF HOLZ
Turmgasse 67, A-8700 Leoben, Αυστρία
T: +43 3842 300 0
F: +43 3842 300-1210
E: holding@mm-holz.com
W: www.mm-holz.com/en/

PFEIFER
Fabrikstraße 54, A-6460 Imst, Τιρόλο, Αυστρία
T: +43 5412 6960 0
F: +43 5412 6960 200
E: info@pfeifergroup.com
W: www.pfeifergroup.com

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και όλες τις τάσεις του κλάδου, εγγραφείτε στο newsletter μας!