Tο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα του ομίλου Alfa Wood στα Γρεβενά

 Η παραγωγική ενδυνάμωση του ομίλου Αlfa Wood συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς καθώς από τις 15-4-2021 τέθηκε σε λειτουργία και η τρίτη εργοστασιακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στους Μαυραναίους Γρεβενών. H συνολική ηλεκτρική ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στο  1 MW και η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του ομίλου στα 3 ΜW.

Τα ισχυρά αναπτυξιακά πλάνα της Αlfa Wood, δεν ανεστάλησαν και συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, η πρόσφατη ολοκλήρωση και εκκίνηση  της λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στα Γρεβενά.

Η νέα αυτή βιομηχανική μονάδα καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 τ.μ. Αποτελείται από βιομηχανικούς χώρους, γραφεία και αποθήκες, είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και οργανωμένη με τα πλέον σύγχρονα συστήματα παραγωγής. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Με την έναρξη της λειτουργίας της 3ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, διευρύνθηκε ο  κύκλος λειτουργίας των μονάδων του ομίλου Alfa Wood, ως παραγωγός «πράσινης» ενέργειας και καθιστά τον όμιλο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον ελλαδικό χώρο, στον τομέα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (βιομάζα). Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017 με απόλυτη επιτυχία, ενώ η δεύτερη μονάδα με έδρα τη ΒΙΠΕ Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020. Κοινός στόχος όλων των αντίστοιχων μονάδων παραγωγής του ομίλου Alfa Wood είναι η αξιοποίηση όλων των υπολειμμάτων ξύλου, που προκύπτουν από την παραγωγική διεργασία των βιομηχανιών επεξεργασίας του, η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ξύλου που ανευρίσκονται στη φύση, καθώς και αυτών που απορρίπτονται από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες., υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο, ένα σημαντικό μέρος των υπολειμμάτων ξύλου της χώρας μας, αξιοποιείται μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη των ετησίων αναγκών ηλεκτροδότησης, περί των 6.000 ελληνικών νοικοκυριών. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση των εκπομπών του CO2 ετησίως κατά 12.000 τόνους, σε σχέση με το αργό πετρέλαιο ετησίως.    Παράλληλα, με την αξιοποίηση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας, αλλά και της θέρμανσης των βιομηχανικών χώρων, στις παραγωγικές διαδικασίες των εργοστασίων ξύλου του ομίλου Alfa Wood,  επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα ετησίως. Αυτή η εξοικονόμηση λόγω της χρήσης της βιομάζας ως καύσιμο από ανανεώσιμες πηγές ,  αντιστοιχεί σε μείωση των εκπομπών CO2 ετησίως κατά 150.000 τόνους / σε σχέση με το αργό πετρέλαιο

Έτσι λοιπόν η ενδυνάμωση του ομίλου διέρχεται μέσω της…

Alfa – Αειφορία /Ανακύκλωση/Ακεραιότητα /Αξιοπιστία

και καταλήγει στο…

Wood. Αξιοποίηση –Ανάπτυξη – Αναμόρφωση