Διαφορές μεταξύ MDF, MDP, κόντρα πλακέ και OSB

Εδώ και μερικά χρόνια, το ξύλο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο κομμάτι των κατασκευών. Με τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα αλλά και το αποτύπωμα άνθρακα των κτιρίων, νέες μέθοδοι κατασκευής και καινοτόμες δυνατότητες στη χρήση ξυλείας έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ευελιξία του ξύλου είναι η κύρια ώθηση για την ευρεία χρήση του. Από σανίδες, δοκάρια, δάπεδα κι άλλα, το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά στάδια ενός μεμονωμένου έργου και με διαφορετικούς βαθμούς επεξεργασίας και φινιρίσματος.

Στην περίπτωση της κατασκευής επίπλων, επενδύσεων τοίχων, ορόφων, ακόμη και δαπέδων, η χρήση σανίδων είναι ένας οικονομικός και λειτουργικός τρόπος ενσωμάτωσης του ξύλου στα κτίρια. Υπάρχουν πολλές επιλογές ξυλείας στην αγορά, και κάθε μία χρησιμοποιεί μια διαφορετική διαδικασία κατασκευής κι ως εκ τούτου έχουν διαφορετικές χρήσεις. Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις ξύλινες σανίδες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις κύριες χρήσεις τους:

MDF (Medium Density Fiberboard)
Οι σανίδες MDF είναι κατασκευασμένες από ίνες ξύλου που συνδεδεμένες με συνθετική ρητίνη και συμπιεσμένες με πίεση και θερμότητα, δημιουργούν μια συμπαγή και πολύ ομοιόμορφη σανίδα με καλό φινίρισμα και αντοχή. Επειδή οι ίνες της είναι τυχαία προσανατολισμένες, η μηχανή μπορεί να κόψει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, παρέχοντας μια λεία επιφάνεια στην αφή. Φυσικά, η σανίδα δεν είναι αδιάβροχη ωστόσο στην αγορά υπάρχουν επιλογές για MDF με μεγαλύτερη αντοχή στο νερό, αλλά και ακόμα και στη φωτιά.
Το HDF (High Density Fiberboard) μοιάζει πολύ με το MDF, παρόλο που οι διαδικασίες κατασκευής τους διαφέρουν. Συμπιεσμένες με υψηλότερη πίεση, αυτές οι σανίδες είναι πιο ανθεκτικές, υποστηρίζουν περισσότερο βάρος και μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες επεκτάσεις.

Chipboard & MDP (Medium Density Particleboard)
Η μοριοσανίδα δημιουργείται έπειτα από την συμπίεση υπολειμμάτων ξύλου, όπως τα πριονίδια και η σκόνη με ρητίνη και κόλλα. Με την πάροδο του χρόνου, αντικαταστάθηκε από το MDF ή το MDP. Μπορεί να φινιριστεί με χρώμα ή βερνίκι, αλλά σπανίως παραμένουν στην επιφάνεια μιας και είναι ανομοιογενής. Το κυριότερο πλεονέκτημα του είναι το χαμηλό του κόστος. Οι χρήσεις του είναι παρόμοιες με το MDF, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι τύποι υλικού και συνδέσεων για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Όπως και η μοριοσανίδα έτσι και το MDP, φτιάχνεται από κομμάτια ξύλου συμπιεσμένα με συνθετική ρητίνη και πιεσμένα με θερμότητα, με τη διαφορά ότι τα πιο λεπτά κομμάτια τοποθετούνται στην όψη της σανίδας, ενώ τα παχύτερα τοποθετούνται στον πυρήνα της. Αυτή η τοποθέτηση δίνει καλύτερο φινίρισμα, προσαρμοστικότητα και περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής για επενδύσεις. Δεν είναι πολύ ανθεκτικό στην υγρασία και μπορεί να έχει κάποιες ατέλειες. Τα τελικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή επίπλων.

Κόντρα πλακέ
Οι σανίδες κόντρα πλακέ είναι κατασκευασμένες από επικαλυπτόμενα φύλλα ξύλου, κολλημένα κάθετα και συμπιεσμένα με θερμότητα. Ακριβώς όπως και με το CLT οι διασταυρωμένες ίνες διατομής στο κόντρα πλακέ επιτρέπουν στη σανίδα να αντέχει μεγάλη πίεση. Η χρήση του κοντραπλακέ ποικίλει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για έπιπλα, δάπεδα, οροφές, πόρτες και πάγκους.

OSB (Oriented Strand Board)
Οι σανίδες OSB έχουν μια πολύ χαρακτηριστική αισθητική που ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Αυτές οι σανίδες είναι κατασκευασμένες από ξύλινα τσιπ που πιέζονται σε κάθετα στρώματα και συνδέονται με ρητίνη που εφαρμόζεται σε υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Έχουν καλή μηχανική αντοχή και ακαμψία, είναι επίσης οικολογικές και ανθεκτικές για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.
Οι κύριες εφαρμογές του OSB, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε τοίχους και οροφές, βάσεις δαπέδου για την εφαρμογή χαλιών, ξύλινων δαπέδων, τούβλων, επενδύσεων και υπόστεγων κατασκευής, συσκευασίας και δομής επίπλων.