Ο Ευρωπαϊκός χάρτης για ρομπότ και ανθρώπους που συνεργάζονται κυκλοφόρησε επίσημα από την European Engineering Industries Association (EUnited). Το έγγραφο καθορίζει 10 περιοχές εστίασης για να διαμορφώσει το μέλλον της εργασίας. Ο χάρτης υποστηρίζει τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) για το 2030.
“Η μετάβαση σε μια όλο και πιο αυτοματοποιημένη οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα απαιτεί αλλαγές στις ρυθμίσεις εργασίας που πρέπει να προσαρμοστούν από τους εργοδότες, τους εργαζομένους και την κυβέρνησή τους”, λέει ο βραβευμένος με Νόμπελ, Sir Christopher Pissarides, Συμπρόεδρος του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Εργασίας (IFOW). “Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοί τους είναι εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να ευδοκιμήσουν στη νέα οικονομία.”
Το βασικό σημείο εστίασης θέτει τον άνθρωπο στο κέντρο: Ο χάρτης θέλει τα ρομπότ να ανακουφίζουν τους εργαζόμενους από την πληκτική και με χαμηλή αλληλεπίδραση εργασία που δεν είναι κατάλληλη για την ανθρώπινη φύση – οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται σαν τους ανθρώπους και όχι σαν μηχανές. Το άλλο σημείο εστίασης καθιστά σαφές ότι τα ρομπότ πρέπει να βοηθούν τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ρομποτικής υποστηρίζει μια «προσέγγιση ανθρώπου-σε-διοίκηση». Οι άλλοι τομείς εστίασης ασχολούνται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη συνεργασία ανθρώπινου-ρομπότ, την ευκολία χρήσης μηχανών, τις πρωτοβουλίες ειδικά για τους νέους και τις στρατηγικές αντιμετώπισης των δημογραφικών αλλαγών.
“2,7 εκατομμύρια βιομηχανικά ρομπότ χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και η αυξανόμενη χρήση ρομπότ εξυπηρέτησης εκτός εργοστασίων αλλάζουν γρήγορα τον τρόπο που εργαζόμαστε”, λέει ο πρόεδρος της EUnited Robotics, Wilfried Eberhardt. “Για να διαχειριστεί ενεργά αυτήν τη μετάβαση, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ρομποτικής έχει αναπτύξει τον ” Χάρτη καλής εργασίας” και έχει εντοπίσει 10 τομείς εστίασης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι θα διαδραματίζουν πάντα κεντρικό ρόλο στο χώρο εργασίας.”