Ο Covid-19 προκαλεί προβλήματα ειδικά στις διεθνείς επιχειρήσεις

Παρά τα lockdowns και τους συναφείς περιορισμούς, η Ένωση Μηχανών Ξυλουργικής VDMA συνεχίζει να βλέπει καλές ευκαιρίες για αναθέρμανση στη ζήτηση και έχει ξεκινήσει το 2021 με αισιοδοξία. “Συνεχίζουμε να προβλέπουμε αύξηση 3% το τρέχον έτος”, δήλωσε ο Markus Hüllmann, νέος πρόεδρος της ένωσης ξυλουργικών μηχανημάτων σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. “Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά προβλήματα που προκαλούνται για άλλη μια φορά από τον κορωνοϊό, αυτό είναι σίγουρα φιλόδοξο.” Ο Hüllmann ανέλυσε τα εμπόδια που συναντήθηκαν στις διεθνείς επιχειρήσεις, ιδίως όταν πρόκειται για την παράδοση μεγαλύτερων συστημάτων. “Όταν οι υπάλληλοί μας δεν μπορούν να ταξιδέψουν στον τόπο για εγκατάσταση και ή λειτουργία, ή μπορούν να το κάνουν μόνο σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανονισμούς, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά βοηθήματα για να επιτρέψουμε στους χειριστές να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Μερικές φορές αυτό πετυχαίνει, αλλά συχνά δεν το κάνει. Εάν δεν γίνει αποδοχή στον τόπο του πελάτη, τότε οι πληρωμές  γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Χωρίς πολύ ευέλικτους και αφοσιωμένους υπαλλήλους, τίποτα δεν λειτουργεί σε μια τέτοια κατάσταση », εξήγησε ο Hüllmann.

Ωστόσο, ο Hüllmann βλέπει επίσης μια μεγάλη ευκαιρία στην ψηφιοποίηση και αντλεί αισιοδοξία από αυτό για ολόκληρη τη βιομηχανία: “Οι κατασκευαστές μηχανημάτων ξυλουργικής πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα – σε πολλούς τομείς είμαστε μπροστά από ολόκληρη τη γερμανική βιομηχανία μηχανολόγων μηχανικών. Διατηρήστε και επεκτείνετε περαιτέρω αυτό το τεχνολογικό προβάδισμα. Για να γίνει αυτό, οι δομές υπηρεσιών πρέπει να ταιριάζουν. ”

Ωστόσο, επισημαίνει επίσης τις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιοποίηση: “Ως μεμονωμένη εταιρεία, γίνεται πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αναπτύξετε καινοτομίες και να προωθήσετε τη δική σας πρόοδο. Ο χρόνος μεμονωμένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εξαντλείται. Αντ’ αυτού, εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε στρατηγικά τη συνεργασία μαζί. Με άλλα λόγια, πρέπει να προωθήσουμε νέα πράγματα μαζί με τους εταίρους της αγοράς μας”.

Συνολικά, ο Hüllmann βλέπει το πολιτικό περιβάλλον για τους Γερμανούς και Ευρωπαίους κατασκευαστές ως θετικό, επισημαίνοντας ιδίως την κατάργηση των εμπορικών φραγμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Είμαστε σε καλή θέση, όλοι σίγουρα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο διεθνείς, αλλά τότε μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με ένα καλό συναίσθημα.”