Η εταιρεία Fantoni μαζί με άλλες επτά εταιρείες, για την υπόθεση κατά της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με τη μονομερή αλλαγή σε όρια φορμαλδεΰδης, παρουσίασε τις αντιρρήσεις της στο δικαστήριο της Κολωνίας.
Η υπόθεση κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη ως μια αντιπαραβολή στο γερμανικό κανονισμό, με τον οποίο περιορίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονισμός που επικρίνεται κι από τον ευρωπαίο επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton. Μαζί με την εταιρεία Fantoni μάχονται ο οργανισμός Federlegno Arredo, καθώς και οι ιταλικές εταιρείες Frati, Saib, Saviola, Arper, Panguaneta, αλλά και η Unilin του Βελγίου.
Οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από το στούντιο Melchers της Φρανκφούρτης, αναφέρονται σε μια «λεπτομερή γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων» που συντάχθηκαν από τον κορυφαίο Γερμανό επιστημονικό εμπειρογνώμονα, Dr. Rainer Marutzky, ο οποίος συμμετείχε στενά στη σύνταξη των μελετών για την ανάλυση εκπομπών φορμαλδεΰδης. Το έγγραφο υπογραμμίζει το ασυμβίβαστο των ορίων που εισήγαγε η Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου 2020 – τα οποία, σημειωτέων, δεν είχαν καν κατατεθεί στις ευρωπαϊκές αρχές πριν από την έγκρισή τους – με το πρότυπο EN 16516 και την έλλειψη των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εισαγωγή νέων κανόνων. Επιπλέον, απορρίπτει το επιχείρημα της Γερμανίας σχετικά με τη μη υποχρεωτική φύση των νέων ορίων, δεδομένου ότι συμπεριλήφθηκαν στο γερμανικό διάταγμα απαγόρευσης χημικών ουσιών.
Τα έγγραφα που υπέβαλαν οι ενάγοντες υπογράμμισαν τον τρόπο με τον οποίο το γερμανικό πρότυπο μειώνει κατά το ήμισυ τα όρια και αντιπροσωπεύει έναν απαράδεκτο περιορισμό για προϊόντα που έχουν ήδη τη σήμανση CE που αφορά προϊόντα που παράγονται σε ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία δεν μπορούν πλέον να πωλούνται ελεύθερα στη Γερμανία. Κάτι που απαγορεύει και καταλύει την τήρηση των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Επιπλέον, τον Νοέμβριο, παρόμοια νομική διαδικασία ασκήθηκε από την ελβετική εταιρεία Kronoswiss κατά των Γερμανικών Ομοσπονδιακών Κρατών Baden-Württemberg και της Σαξονίας, όπου αποφάνθηκε το αβάσιμο των τοξικολογικών κινήτρων, ακυρώνοντας έτσι την εισαγωγή των νέων ορίων που αφορούν τις πτητικές οργανικές ενώσεις.
Σαφώς και την απόφαση δεν άφησε ασχολίαστη ο Paolo Fantoni, ο οποίος πέρα από την εταιρεία Fantoni, είναι και πρόεδρος του EPF (European Panel Federation), ο οποίος δήλωσε: «Η εν λόγω απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ευρωπαίους παραγωγούς εμποδίζοντας τους τις πωλήσεις στη Γερμανία και αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για την εισαγωγή στην υπόλοιπη Ένωση προϊόντων εκτός αυτής, τα οποία δεν συμμορφώνονται με καμία νόρμα δημιουργώντας μεγάλη σύγχυση στους καταναλωτές. Για αυτόν τον λόγο, ζητήσαμε από την Ε.Ε. να παρέμβει και να διασφαλίσει την ομοιομορφία των κανονισμών εισάγοντας μια ενοποιημένη ελάχιστη κατηγορία για τη φορμαλδεΰδη και στα 27 κράτη μέλη».