Το κτίριο που… αυτοκαθαρίζεται!

Ο αρχιτέκτονας Daniel Libeskind δημιούργησε στο Βερολίνο είναι ένα εντυπωσιακό πολύπλευρο κτίριο που καθαρίζεται μόνο του στην κυριολεξία! Το Sapphire είναι εφοδιασμένο με γεωμετρικά κεραμικά πλακίδια επικαλυμμένα με ένα στρώμα διοξειδίου του τιτανίου που διασπά τη μόλυνση που επικάθεται πάνω του, όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV του ήλιου.

Στο εμπρόσθιο μέρος του, το κτίριο ξεχωρίζει με τα μεγάλα γωνιακά του παράθυρα, αλλά και τις μεταλλικές κατασκευές που διαθέτει. Τα μπαλκόνια που δημιουργούνται είναι μοναδικής αισθητικής, ενώ τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από τριπλά τζάμια για μέγιστη ηχομόνωση, ενώ έχουν προστεθεί και έξτρα περσίδες. 

Λειτουργικά και οπτικά, εξαιρετικό αποτέλεσμα

Το τελικό αποτέλεσμα αναμφίβολα δικαιώνει τον αρχιτέκτονα και εμπνευστή του συγκεκριμένου project. Το ακανόνιστο σχήμα του κτιρίου αιχμαλωτίζει τα βλέμματα. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν καταστήματα, λιανικής πώλησης, το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, ενώ οι όροφοι διαθέτουν μοντέρνες και λειτουργικές κατοικίες. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι επενδυμένη με 3.600 πλακάκια Casalgrande Padana, 500 εκ των οποίων έχουν τυποποιημένο μέγεθος ενώ τα άλλα 3.100 πλακίδια έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες της τοποθέτησής τους. Συνολικά απαιτήθηκαν περίπου τέσσερις μήνες για την πλήρη τοποθέτησή τους. 

Τα συγκεκριμένα πλακίδια διαθέτουν ειδική επίστρωση με διοξείδιο τιτανίου, η οποία αντιδρά στο ηλιακό φως, επιτρέποντας έτσι στην πρόσοψη να αυτό-καθαρίζεται, παραμένοντας έτσι το κτίριο πάντα καθαρό και όμορφο.