Το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο

Με 18 ορόφους και συνολικό ύψος 85.4 μέτρων το Mjøstøårnet είναι σήμερα (2021) το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο. Βρίσκεται στο Brumunddal της Νορβηγίας, 140 χιλιόμετρα βορειότερα από το Όσλο.

Ο δομικός σκελετός του κτιρίου αποτελείται από στοιχεία επικολλητής ξυλείας (Glulam). Το Mjøstøtårnet είναι τυπική κατασκευή τύπου δοκού-υποστυλώματoς (Post and Beam) με διαγώνια στοιχεία για την ανάληψη των οριζοντίων φορτίων. Οι συνδέσεις μεταξύ των στοιχείων επικολλητής ξυλείας γίνεται με πολλαπλές μεταλλικές πλάκες και βλήτρα.

Αυτός ο τύπος συνδέσεων είναι πολύ διαδεδομένος σε ξύλινες κατασκευές μεγάλης κλίμακας στις σκανδιναβικές χώρες. Το κλιμακοστάσιο είναι κατασκευασμένο από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (CLT), αλλά δεν συμμετέχει στην ανάληψη οριζοντίων φορτίων.

Τα πατώματα είναι σύνθετα και αποτελούνται από δομική ξυλεία και στοιχεία επικολλητών φύλλων (LVL) και είναι πλήρως προκατασκευασμένα. Το καθοριστικό κριτήριο σχεδιασμού είναι η οριακή κατάσταση λειτουργικότητας και συγκεκριμένα ο περιορισμός των ανεμοεπιταχύνσεων στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

Στους 7 ανώτερους ορόφους έχουν τοποθετηθεί επιπλέον πλάκες σκυροδέματος. Οι πλάκες σκυροδέματος προσδίδουν βάρος στην κατασκευή που συμβάλλει στην μείωση των ανεμοεπιταχύνσεων και επίσης βελτιώνουν τις ακουστικές ιδιότητες στους ανώτερους ορόφους που αποτελούνται από διαμερίσματα.

Το Mjøstøårnet έχει μπει κι επίσημα στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες: