Ερευνητές από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας ανακοίνωσαν ένα νέο project, το οποίο θα είναι ένα οπτικά διαφανές… ξύλο, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε παράθυρα και ηλιακά πάνελ.
Οι Σουηδοί ερευνητές δημιούργησαν αυτό το επαναστατικό υλικό, κάνοντας χρήση μια χημικής διεργασίας, μέσω της οποία εξήγαγαν την λιγνίνη από το ξύλο, δίνοντας έτσι ένα λευκό χρώμα στο ξύλο. Στην συνέχεια πρόσθεσαν ένα πολυμερές στους λευκούς πόρους του καπλαμά, αυξάνοντας έτσι την διαπερατότητα τους. Ενώ στην συνέχεια εφαρμόζεται μια ειδική εποξική, η οποία αυξάνει την αντοχή του υλικού. Προς το παρόν το πείραμα έχει εφαρμοστεί σε ξύλο φλαμουριάς, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί παντού.
Αυτή τη νέα τεχνολογία αποφάσισαν να χρησιμοποιήσει μια νέα ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Maryland και να εκπονήσει μια νέα μελέτη, όπου αν κατασκευάζονται υαλοπίνακες κατασκευασμένοι από αυτό το διαφανές ξύλο, θα προσφέρουν ακόμα περισσότερο φυσικό φωτισμό, ενώ ενεργειακά θα είναι κι εξαιρετικά αποδοτικοί. Έπειτα από έρευνες απεδείχθη πως το διάφανο ξύλο παρέχει καλύτερη θερμομόνωση και επιτρέπει σε σχεδόν τόσο φως να περάσει στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και το γυαλί, ενώ μειώνει κατά πολύ την αντηλιά χωρίς να αλλοιώνει τον εσωτερικό φωτισμό.
Η όψη του νέου και πρωτοποριακού υλικού, έχει ένα ομιχλώδες εφέ, το οποίο όμως αποδεικνύεται και τρομερά αποδοτικό αν αυτό χρησιμοποιηθεί σε ηλιακούς συλλέκτες, καθώς το φως θα αποθηκεύεται μέσα στα «κύτταρα» του υλικού για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα ένα πλεονέκτημα, είναι το γεγονός της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, μιας και το διαφανές ξύλο είναι αρκετά πιο ισχυρό από το κλασικό γυαλί σε περίπτωση θραύσης.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν έπειτα από εντατικά τεστ των ερευνητών σε μια οικία υπό κλίμακα, όπου επιβεβαιώθηκε τόσο η θερμομονωτική ικανότητα όσο και η ανθεκτικότητα του σε θραύση. Η ερευνητική ομάδα έχει κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία για όλη τη διαδικασία, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει πότε κι αν θα έρθει στην παραγωγή.