Maurizio Riva: Ένα όνομα, θρύλος!

Tο όνομα του σχεδιαστή Maurizio Riva έχει ταυτιστεί με τον σχεδιασμό κορυφαίων επίπλων, με εμπνευσμένo και διαχρονικό design. Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτό το μυθικό όνομα;

Ο κορυφαίος Ιταλός σχεδιαστής έχει ταυτίσει το όνομά του με πλήθος επιτυχημένων προϊόντων, τα περισσότερα εκ των οποίων κοσμούν την επαγγελματική του ιστοσελίδα www.riva1920.it. Η ημερομηνία στο url του site μόνο τυχαία δεν είναι, μιας κι όπως διαβάζει κανείς και στο μίνι βιογραφικό που υπάρχει στο εκεί, τότε ξεκίνησε δειλά, δειλά αυτή η οικογενειακή επιχείρηση στο Vighizzolo, την οποία ίδρυσε ο Nino Romano, ο οποίος ήταν ειδικός στην κατασκευή επίπλων από ξύλο.

Η νέα εποχή της επιχείρησης, 30 χρόνια αργότερα!

Μετά το τέλος του Β᾽Παγκοσμίου Πολέμου, ο Mario Riva, πατέρας του Maurizio, ξεκίνησε να συνεργάζεται με το εργαστήριο στο Vighizzolo, το οποίο συνεχίζει το έργο του Nino Romano, όπου απασχολεί και πλήθος προσωπικού. Το εργαστήριο τότε, συνέχιζε να παράγει έπιπλα σε κλασικές γραμμές, αλλά με υψηλή ποιότητα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Ἐπειτα από 20 χρόνια το 1970, τα αδέρφια Maurizio και Davide ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το εργαστήριο, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού τους. Αρχικά ξεκίνησαν να εργάζονται σαν τεχνίτες, μιας και το εργαστήριο έπρεπε να εξυπηρετήσει περίπου 1.600 πελάτες. Τα χρόνια περνούσαν και το 1987, τα δυο αδέρφια ανοίγουν ένα νέο εργαστήριο που θα είναι το νέο “αρχηγείο” τους, με 30 υπαλλήλους.

Η επιρροή της Νέας Υόρκης

Ένα ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη έμελε να είναι κομβικό για την μετέπειτα πορεία της εταιρείας του Riva. Εκεί ο γνωστός σχεδιαστής επηρεάστηκε κατά πολύ από το lifestyle της μεγαλούπολης και διέπραξε μια σειρά βασικών αλλαγών στην εταιρεία του, η οποία υιοθέτησε το στιλ της Βορείου Αμερικής. Τα νέα προϊόντα που θα βγουν από το εργαστήριο του Riva θα είναι κατασκευασμένα από ξύλο κερασιάς. Σιγά, σιγά η εταιρεία αρχίζει να διαμορφώνει την σχεδιαστική της ταυτότητα που γνωρίζουμε σήμερα, όντας αφοσιωμένη στην ποιότητα των προϊόντων της, στην απλότητα κατασκευή τους, ενώ θα κάνει και χρήση φυσικών υλικών, όπως φυσικές κόλες, κεριά και έλαια. Για πρώτη φορά το 1992, η Riva 1920, κάνει την πρώτη της έκθεση στο Μιλάνο, στην εγνωσμένης αξίας έκθεση, Salone del Mobile, όπου και εισπράτει πλήθος εξαιρετικών κριτικών.

Η δεύτερη μονάδα παραγωγής στο Cantu

To 2005 τίθεται σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα παραγωγής της φίρμας στο Cantu, όπου το 2010 τελειοποιείται και γίνεται το νέο Riva Center. Στο κάτω όροφο, φιλοξενείται μια εντυπωσιακή έκθεση, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ στο 1ο όροφο υπάρχει το εντυπωσιακό μουσείο ξύλου, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 4.000 εκθέματα με θέμα το ξύλο και την επεξεργασία του. Όλο το κτίριο είναι καλυμμένο με ξύλο πεύκου, κάτι που συμβολίζει την ενότητα και τη στιβαρότητα που προσφέρει η μασίφ ξυλεία! Μάλιστα το 2013, δημιουργήθηκε και η τρίτη μονάδα παραγωγής, η οποία ασχολείται με υψηλής τεχνολογίας τεχνικές για την επεξεργασία του ξύλου!

Συνεχής ανάπτυξη!

Σήμερα, η εταιρεία Riva 1920 συνεργάζεται με 100 διαφορετικούς σχεδιαστές, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προϊόντα με βάση το ξύλο, κάνοντας όμως παράλληλα και χρήση όλων των νέων τεχνολογιών γύρω από το σχεδιασμό και την κατασκευή επίπλων. Κύριο μέλημα τόσο των σχεδιαστών, όσο και των ιθυνόντων της φίρμας, είναι να δημιουργούν έπιπλα, διαχρονικά και με αντοχή στο χρόνο, των οποίων η κατασκευή θα σέβεται το περιβάλλον. Αξίες που ακολουθούν την εταιρεία Riva 1920, όλα αυτά τα χρόνια δραστηριότητά της.