EARTHWOOD: H Βιοκλιματική Κατοικία από την KAAF Architects

H μελέτη της κατοικίας Earthwood η οποία έχει γίνει από την KAAF Architects, του κ. Αλέξανδρου Κιτρινιάρη, διαχειρίζεται αναπαραγωγικές κυκλικές σχεδιαστικές διαδικασίες, ενσωματώνοντας βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές με παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές. 

Το ανάπτυγμα της συνθετικής δομής της κατοικίας αναπτύσσεται από τα εξής επίπεδα: Το «γόνιμο έδαφος», το «φυτικό στέγαστρο», τον «τοίχο από συμπιεσμένη γη» και την «ξύλινη κατοικία». Παράλληλα, οι συνθετικές χειρονομίες της κατοικίας βοηθούν στην βέλτιστη βιοκλιματική της λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακή αυτονομία της κατοικίας, πραγματοποιείται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο πάχος της επιφάνειας της στέγης καθώς και δυο υδατοδεξαμενών, με σκοπό να συλλέγουν το νερό από τις ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες του περιβάλλοντος χώρου και της στέγης και να το ανακυκλώνουν είτε για εσωτερική χρήση εντός της κατοικίας είτε για άρδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, το φυτικό στέγαστρο συμβάλει επίσης στην βελτίωση του μικροκλίματος δημιουργώντας στεγασμένες αυλές.

Η κύρια πρόκληση του έργου είναι η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού πρωτοτύπου το οποίο δύναται να κατασκευαστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (2-4 ημέρες), να αποτελείται από φυσικά δομικά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ο τοίχος από συμπιεσμένη γη και το κέλυφος της κατοικίας από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία, να είναι ενεργειακά αυτόνομο μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βέλτιστης διαχείρισης και ανακύκλωσης του νερού, σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης των συνθήκων διαβίωσης, μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος και μεγιστοποίησης της θετικής επίδρασής του έργου στο περιβάλλον. Προς αυτή τη κατεύθυνση, το έργο δεσμεύεται στη τριπλή μεθοδολογία των αρχών της αειφορίας, η οποία υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εξέλιξη απαιτεί την ισορροπημένη επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας, της περιβαλλοντικής απόδοσης και της κοινωνικής υπευθυνότητας. Με αυτό τον τρόπο, το έργο εντάσσεται αρχικά στο γενικότερο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο για βιώσιμες κατασκευές. Κατά δεύτερον, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει στην άρτια διαχείριση του ύδατος και τέλος προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση ως πιλοτικό έργο για την στέγαση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, η κατοικία κατασκευάζεται από πάνελ σταυρωτής επικολλητής ξυλείας τα οποία κατασκευάζονται από τοπικά εργοστάσια και τα οποία μεταφέρονται και συναρμολογούνται στο οικόπεδο. Η κατασκευή εσωτερικά επικαλύπτεται με γυψοσανίδα χρώματος λευκού αφήνοντας παράλληλα ένα διάκενο για την εξυπηρέτηση μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Εξωτερικά τοποθετείται θερμομόνωση ενώ η κατασκευή ολοκληρώνεται με την ανάρτηση της εξωτερικής οψης η οποία αποτελείται από κατακόρυφο σανίδωμα δρυός και υαλοπετάσματα με θερμοδιακοπή. Η μεθοδολογία της μελέτης σχετικά με τα πάνελ σταυρωτής επικολλητής ξυλείας σχετίζεται με την κατασκευαστική ανάλυση του φορέα με σκοπό τη δημιουργία ενός γωνιακού ανοίγματος μήκους 11μ. χωρίς την χρήση ενδιάμεσων υποστυλωμάτων. Τέλος, η χρήση του ξύλου, ως δομικό κατασκευαστικό υλικό για την κατοικία, συνδέεται πέρα από τις βιοκλιματικές του ιδιότητες και με τις ξύλινες τριήρεις και πιο συγκεκριμένα με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα ολόκληρου του Δυτικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΕΡΓΟ

EARTHWOOD: Βιοκλιματική Κατοικία

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

KAAF I Kitriniaris Associates Architecture Firm – Αλέξανδρος Κιτρινιάρης

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 

Ελευθερία Τσακανίκα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Βασίλης Παρασκευόπουλος

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Σαλαμίνα, Αττική, Ελλάδα

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ: Europe 40under40 Award 2018 I Architecture

ΒΡΑΒΕΙΟ: German Design Award 2018 I Excellent Communications Design I Architecture

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ: The American Architecture Prize 2017 I Green Architecture

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: IADA – International Architecture A’ Design Award 2017

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ: GAIA – International Green A’ Design Award 2017