Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επηρέασε σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά μετά από 5 περίπου χρόνια και άγγιξε το 105,3 τον περασμένο Ιούλιο έναντι 102,7 που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.
Στις αρχές Ιουλίου είχαμε τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, που όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, επηρέασε θετικά τις επιχειρηματικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας. Στην έρευνα, που προκύπτει μέσα από τις απαντήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων, καταγράφεται άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από ποσοστό 101 τον Ιούνιο στο 105,3 τον Ιούλιο φωτογραφίζοντας την θετική στάση των επιχειρήσεων στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση του δημοσίου και των νέων επενδύσεων με έκδοση ομολογιακών δανείων, η θετική πορεία του χρηματιστηρίου και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, κάτι που φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στους επιμέρους κλάδους οι επιχειρηματικές προσδοκίες δείχνουν βελτίωση σε εμπόριο (13,7 από 9,2), βιομηχανία (1,7 από -1,6 τον Ιούνιο), αλλά και στις υπηρεσίες (22,1 από 7,9) μετά την πολιτική αλλαγή. Ακόμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει βελτίωση καθώς ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στο -20,2 από -27,8 ένα μήνα πριν. Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιβραδύνθηκε από ποσοστό 103,3 στο 102,7 τον Ιούλιο. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί ένα από τα εργαλεία ενημέρωσης για τις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών και για το λόγο αυτό καλλιεργούνται προσδοκίες στην κυβέρνηση για ανατροπή του αρνητικού κλίματος της Ελλάδας προς τα έξω. Ο ίδιος δείκτης μάλιστα θεωρείται και πρόδρομος για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Πηγή: Capital