Το… ιπτάμενο σπίτι!

Το συγκεκριμένο project αποτελεί την κατοικία ενός νέου πιλότου και φέρει την ονομασία The Flying House, ελληνιστί Ιπτάμενο Σπίτι, όπως το ονόμασαν οι εμπνευστές του και με τις αρχές της αρχιτεκτονικής που εφάρμοσαν. 

Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής οικοδόμημα βρίσκεται κοντά σε μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη περιοχή, πλησίον του αεροδρομίου του Incheon. Αυτό που είχαν κατά νου οι αρχιτέκτονες ήταν να δημιουργήσουν την κατοικία του πιλότου, όντας επηρεασμένοι από το επάγγελμα του, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή Κορεάτικη αρχιτεκτονική! Οι εξεζητημένες επιφάνειες στην οροφή, αλλά και στο χώρο του κήπου, δίνουν την αίσθηση ότι η κατοικία ίπταται, θυμίζοντας αεροπλάνο σε πτήση. 

Ισορροπία η αρχή των πάντων

Οι αρχιτέκτονες όμως για να αντισταθμίσουν όμως αυτό το αίσθημα της αιώρησης, φρόντισαν να τοποθετήσουν κομβικά δομικά στοιχεία τα οποία ουσιαστικά έφεραν την ισορροπία μεταξύ ουρανού και γης. Ένα εξ αυτών ήταν και το παραδοσιακό Κορεάτικο σύστημα θέρμανσης με πέτρες, αλλά και η διαρρύθμιση του καθιστικού, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα με το πάτωμα! 

«Φυσική» αρχιτεκτονική!

Οι σχεδιαστές φρόντισαν να συνδυάσουν την παράδοση, όπως ο κήπος και η αυλή, με πολλά σύγχρονα κατασκευαστικά στοιχεία όπως η βιοκλιματική στέγη στην οποία φρόντισαν να τοποθετήσουν γκαζόν, ενώ ο σχεδιασμός της επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν από τη μία μεριά στην άλλη! Ακόμα όμως και η συνέχεια της θυμίζει τσουλήθρα η οποία σε οδηγεί στον κήπο του σπιτιού. Το γκαζόν στην οροφή, ο υπέροχος κήπος επιτρέπει στους κατοίκους του σπιτιού να συνυπάρχουν με την φύση, κάνοντάς τους να νομίζουν ότι βρίσκονται σε ειδυλλιακό τοπίο. 

Αρχιτεκτονική και σχεδιασμός χαμηλού κόστους!

Το κυριότερο πρόβλημα των κατασκευαστών ήταν το… budget. Ο ιδιοκτήτης ήθελε το κόστος να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως η όλη κατασκευή να στερείται ποιότητας, ενώ έπρεπε να διατηρηθούν κι όλα τα ενεργειακά standard. Αυτό σημαίνει ότι η θερμομόνωση έπρεπε να είναι κορυφαίας ποιότητας όπως επίσης και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τους τοίχους της κατοικίας. Και σαφέστατα χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στο θέμα της αντοχής και της στατικότητας του κτιρίου. Η εσωτερική διακόσμηση έχει διατηρηθεί σε minimal επίπεδα με άφθονους χώρους, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άνετο, ευάερο κι ευήλιο, αλλά και πρακτικό στην καθημερινή χρήση!