Πόρτες: Το Α & το Ω μιας κατασκευής!

Πόρτες εσωτερικού χώρου: Συνδυάζοντας λειτουργικότητα με εμφάνιση
Μια καλή εσωτερική ξύλινη πόρτα είναι όμορφη, λειτουργική και ανθεκτική. Είναι προφανές ότι η ποιότητα μιας ξύλινης πόρτας εξαρτάται ουσιαστικά από τα υλικά κατασκευής (μασίφ ξύλο ή καπλαμά – φυσικό ή κόντρα πλακέ κλπ.). Μια εσωτερική ξύλινη πόρτα υψηλής ποιότητας είναι, ένα στοιχείο στυλ που προσφέρει εξαιρετική ανθεκτικότητα και το οποίο ξεχωρίζει λόγω του χρησιμοποιούμενου υλικού που ενισχύεται από συγκεκριμένες επεξεργασίες και τελειώματα. Επιπλέον, θέτει το σκηνικό ως λεπτό ξύλο που χαρακτηρίζει κάθε σπίτι ή γραφείο, δίνοντας τάξη και κομψότητα χωρίς τις τάσεις της μόδας και ουσιαστικά διαχρονικά.

Τέλος, η αισθητική έχει τον κύριο λόγο και αυτό γιατί οι εσωτερικές πόρτες, πέρα από τον διαχωρισμό στις εισόδους των δωματίων, αποτελούν ουσιαστικά και αναπόσπαστο κομμάτι του εσωτερικού διακόσμου του σπιτιού.
Τι να προσέξετε επιλέγοντας εσωτερικές πόρτες
Οι βασικές κατηγορίες των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εσωτερικών πορτών είναι οι: laminate, ξύλινες, λακαριστές, γυάλινες, με πλαίσιο αλουμινίου, με επένδυση καπλαμά. Όμως εξαιρετικά σημαντική είναι η επιλογή του υλικού από το οποίο θα κατασκευαστεί η πόρτα. Είναι καλύτερο να προτιμήσετε τις πόρτες οι οποίες κατασκευάζονται από σκληρό ξύλο, καθώς εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή σε βάθος χρόνου, ενώ είναι και εξαιρετικά ποιοτικά. Κατά την επιλογή της ξύλινης πόρτας, δώστε ιδιαίτερη  προσοχή στην περιεκτικότητα υγρασίας, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ρωγμών και σπασιμάτων λόγω ξηρότητας. Σαφώς, θα πρέπει να ελέγξετε ενδελεχώς για το οποιαδήποτε ελάττωμα και να μην έχει το παραμικρό ψεγάδι. Η σωστή επιλογή πόρτας και της ποιότητας της, διασφαλίζει κύκλο ζωής που υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

*Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια στη συγγραφή του άρθρου τον Καθηγητή Δρ. Γεώργιο Νταλό και τη Βασιλική Κωστή από το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.