Ο πρώτος ξύλινος ουρανοξύστης!

Το εν λόγω project πρόκειται να φέρει την επανάσταση στο σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική ψηλών κτιρίων. Ο ξύλινος ουρανοξύστης θα αποτελείται από 80 ορόφους και θα έχει ύψος 300 μέτρα.

Το Λονδίνο το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσει μεγάλη κατασκευαστική δράση, μιας και κατασκευάζονται νέα κτίρια κι αναπτύσσονται νέες υποδομές σε κομβικές περιοχές της πόλης. Υπό αυτό το πλαίσιο λοιπόν, μια ομάδα αρχιτεκτόνων κατέθεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση στις τοπικές αρχές του Λονδίνου: την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, ο οποίος θα είναι φτιαγμένος από ξύλο.

Το ύψος του θα φτάνει τα 300 μέτρα, διαθέτοντας 80 πατώματα. Το ξύλο επελέγη από τους αρχιτέκτονες, καθότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ είναι και ανανεώσιμη πρώτη ύλη, το κόστος της οποίας συγκριτικά με άλλα οικοδομικά υλικά είναι μειωμένο. Ακόμα ένα μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη χρήση του ξύλου, είναι πως βελτιώνει κατά πολύ τους χρόνους κατασκευής, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό βάρος του οικοδομήματος.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του project, ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης θα μπορεί να έχει 1.000 διαμερίσματα, τα οποία χάρη στη χρήση του ξύλου θα είναι τρομερά ευχάριστα στη καθημερινή επαφή. Όμως το δύσκολο του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός πως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει φτιαχτεί μια τόσο υψηλή κατασκευή (μόλις 84 μέτρα είναι το ψηλότερο κτίριο από ξύλο και βρίσκεται στη Βιέννη) εξ’ ολοκλήρου από ξύλο. Κάτι που κάνει αρκετά απαιτητικό το έργο των σχεδιαστών και των κατασκευαστών.