Δρ. Γιώργος Μαντάνης -«Θέλουμε τη βιομηχανία δίπλα στο τμήμα μας»

 

Η αφορμή ήταν η εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα. Τα θέματα συζήτησης πολλά. Το ξύλο, το μέλλον του στην Ελλάδα, οι δυσκολίες αλλά και το επίπεδο της ίδιας της σχολής ακόμα και μία συμβουλή στους σπουδαστές του τμήματος. Ο Γιώργος Μαντάνης, σε μία ειλικρινή συνέντευξη με πολλές αλήθειες.

Συνέντευξη στην Ελένη Κεχαγιά

Ο στόχος σας για το ΤΕΙ είναι…

Ο στόχος μας είναι στόχος μου. Κύριος στόχος όλων ανεξαιρέτως των μελών εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Σ.Τ.Ξ.Ε.) είναι η «εμμονή στην υψηλή ποιότητα της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της εφαρμοσμένης έρευνας στο σχεδιασμό επίπλου και ξυλοκατασκευών και στην τεχνολογία ξύλου και επίπλου». Ξέρετε, εμείς έχουμε το προνόμιο αλλά και την ευχαρίστηση να δουλεύουμε ως ομάδα (team effort), εντός και εκτός ΤΕΙ. Και αυτό φαίνεται νομίζω, και κάνει και την όποια διαφορά μας στο ΤΕΙ Λάρισας. Στόχος μας είναι να πρωτοπορούμε στο γνωστικό μας αντικείμενο και να κάνουμε πολλές «καλές πρακτικές» (best practices) και στην εκπαίδευση αλλά και στην τεχνολογική εφαρμογή. Aλλωστε, «το καλύτερο είναι εχθρός του καλού», συνεπώς, δεν επαναπαυόμαστε ποτέ…

Επιστρέφοντας στη θέση του Προϊσταμένου, με παραπάνω χρόνια εμπειρίας πια, τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξετε περισσότερο;

Oπως γνωρίζετε, το μοναδικό αυτό τμήμα ΤΕΙ ιδρύθηκε μετά από ιδέα και πρωτοβουλία του εξαίρετου συναδέλφου Καθηγητή Ι. Κακαρά (του οποίου το έργο και την προσφορά αναγνωρίζουμε σε μέγιστο βαθμό) και άρχισε τη λειτουργία του το 1999 και με πλήρη αυτοδυναμία το 2002, όταν κι εμείς εκλεχτήκαμε στο Τμήμα, μαζί με τους συναδέλφους Γιώργο Νταλό και Σωτήρη Καραστεργίου, τότε. Τα έτη 2002 έως 2006 ήταν πολύ δύσκολα∙ οι προτεραιότητες ήταν κυρίως στις κτιριακές υποδομές που έπρεπε να γίνουν και στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Ήταν σκληρά χρόνια, με απίστευτο κόπο και συνεργατική δουλειά, από την αρχική ομάδα τότε. Οφείλω να τονίσω ότι όλοι οι διατελέσαντες στη διοίκηση, ήτοι, κ. Κακαράς, κ. Παπαδόπουλος, κ. Καραστεργίου, κ. Νταλός, έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο τμήμα και διοικητικά και ακαδημαϊκά. Σήμερα, αναλαμβάνω τη διοίκηση του τμήματος με μεγάλη δύναμη και εμπειρία και με πιο πολλές ανέσεις: με άρτιες υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό, με ένα πλήθος άξιων συναδέλφων, 16 στον αριθμό που στελεχώνουν επάξια το τμήμα, και με μια ομάδα περίπου 20 προσοντούχων έκτακτων εκπ/κών. Περισσότερο θα προσέξω να γίνει αναβάθμιση σε τομείς που το τμήμα υστερεί, άλλω- στε «βελτιώνοντας τα μειονεκτήματά σου γίνεσαι καλύτερος» και τέτοιοι είναι: αρτιότερη διοικητική διάρθρωση, κατάρτιση/σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών του κλάδου Ξ- Ε, δράσεις για νέο αγγλόφωνο προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών, δράσεις έρευνας και συνεργασιών Erasmus με ΑΕΙ της Ευρώπης, δραστηριοποίηση σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας, κ.ά.

Το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό…

Στο γνωστικό αντικείμενό μας, το επίπεδο σπουδών είναι πολύ καλό, αν και υστερούμε κάπως από χώρες όπως π.χ. Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία∙ συγκριτικά με τις λοιπές χώρες είμαστε ως Σ.Τ.Ξ.Ε. πολύ καλά θα έλεγα. Σί- γουρα, η κατάργηση της βάσης του «10» ήταν απαράδεκτη, χρειαζόμαστε εισακτέους με υψηλότερο μαθησιακό επίπεδο νομίζω, για να «ανεβούμε» περισσότερο ως τμήμα.

Οι επιχειρήσεις Ξ-Ε μπορούν να απορροφήσουν τους απόφοιτους του ΤΕΙ;

Μέχρι πριν 2 χρόνια ήμασταν σε άριστη θέση: δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε παιδιά – αποφοίτους σε επιχειρήσεις Ξ-Ε. Τώρα με την σκληρή κρίση (οικονομική και πρωτίστως κοινωνική κρίση κατά την άποψή μου) που βιώνουμε, υπάρχουν σήμερα πολλές δυσκολίες, αν και στην πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας, την 10 Δεκ. 2012, το 50% των αποφοίτων μας εργαζόταν ήδη στους κλάδους Ξ-Ε, ενώ αρκετοί αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, είμαστε όμως αισιόδοξοι, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Πρέπει όμως και η Πολιτεία να επενδύσει, να δώσει προτε- ραιότητα στην αριστεία στα ΑΕΙ, να προσέξει ιδιαίτερα τα ΤΕΙ (σημ.: να παραμείνουν μόνο τα οργανωμένα τμήματα ΤΕΙ που έχουν σύνδεση με την ελληνική παραγωγή), και τα τεχνολο- γικά επαγγέλματα, να μειώσει δραματικά τον αριθμό των ει- σακτέων σε όλα τα ΑΕΙ (λ.χ. 70%). Το τονίζω: μόνον οι άριστοι μαθητές να περνούν στην ανώτατη εκπαίδευση (πανεπιστήμια, ΤΕΙ), να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, και να δώσουμε ύψιστη προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων και κατασκευών, στην καινοτομική παραγωγή θα τόνιζα.

Υπάρχει στήριξη από τις ελληνικές βιομηχανίες Ξ-Ε στην έρευνα και την καινοτομία;

Οι σχέσεις του τμήματος και των καθηγητών του με τις βιομηχανίες ήταν και είναι άριστες. Υπάρχει στήριξη και σήμερα και υπήρχε πάντα μια δυνατή σχέση συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Στην έρευνα, μπορούμε όμως να επενδύσουμε περισσότερο, ειδικά στην εφαρμοσμένη έρευνα και σχεδιάζουμε δράσεις για το άμεσο μέλλον, όταν η κατάσταση βελτιωθεί λίγο. Θέλουμε τη βιομηχανία δίπλα στο τμήμα, και πολλά έγιναν μέχρι σήμερα, ακόμη περισσότερα μπορούν να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Το επίπεδο σπουδών των αποφοίτων σας είναι ισάξιο των αντίστοιχων σχολών της Ευρώπης;

Θεωρώ ότι είμαστε καλά, αλλά τα επίπεδα βελτίωσης είναι πολύ μεγάλα. Για τους αποφοίτους μας που είναι μέσα στο πρώτο 30%, θεωρώ ότι άνετα μπορούν να επιτύχουν σε οποιαδήποτε αγορά της Ευρώπης. Ηδη υπάρχουν 7-8 πραγματικά τέτοια παραδείγματα αποφοίτων μας, ειδικά τώρα με την κρίση, που έφυγαν «μετανάστες» και προοδεύουν εξαιρετικά. Μας κάνουν περήφανους.

Προβλέπεται να μπορέσουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ να κάνουν μεταπτυχιακό στο τμήμα;

Για τώρα, μ’ αυτές τις αρνητικές συγκυρίες, το θεωρώ αδύ- νατο να γίνει κάτι τέτοιο για λόγους οικονομικούς. Σαν καθη- γητής προσωπικά είμαι κατά των μεταπτυχιακών στην ίδια σχολή / ίδρυμα (από όπου &alpha