Το ΕΠΙΠΛΕΟΝ στην Ολλανδία για το Architect@Work

Το διεθνές αρχιτεκτονικό event για ακόμα μια φορά παρουσίασε όλες τις καινοτόμες σχεδιαστικές προσεγγίσεις και στην Ολλανδία!
Τις δυο μέρες του event περισσότεροι από 4.750 αρχιτέκτονες, interior designers και κατασκευαστές επισκέφθηκαν το ARCHITECT @ WORK στο Ρότερνταμ. Η διοργανωτική ομάδα δημιούργησε ένα επιτυχημένο event γύρω από το θέμα «Αρχιτεκτονική και Φως».

Από τον σχεδιαστή Siegrid Siderius
Η επιμέλεια και ο σχεδιασμός για το φωτισμό του event έγινε από τον σχεδιαστή της Arup, Siegrid Siderius, ο οποίος στη διάλεξη που έδωσε τόνισε το πόσο δύσκολο project είναι η σωστή μελέτη κι εφαρμογή για το φωτισμό ενός εσωτερικού χώρου. Όμως ο Siderius κατόρθωσε να εκπλήξει ευχάριστα τους επισκέπτες του event με το γεμάτο αντιθέσεις σχεδιασμό του. Σκοτεινά foyers και πολύ φωτεινά περίπτερα, με φωτεινά αντικείμενα και φωτιζόμενες εικόνες στο πάτωμα. Ένας έντονος αλλά και συνάμα ατμοσφαιρικός φωτισμός που όλοι τον απόλαυσαν. 

Η δύναμη του design
Οι διαλέξεις που συνόδευσαν το Architect @ Work είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και παρουσιάστηκαν πολυάριθμες καινοτόμες προσεγγίσεις, τόσο για το φυσικό φωτισμό, όσο και για τον τεχνητό. Ο αρχιτέκτονας Patrick Koschuch του Van Dongen-Koschuch είπε ότι την τελευταία εβδομάδα, ο τρόπος φωτισμού μιας εκκλησίας τους πονοκεφάλιασε ιδιαίτερα καθότι με μερικές εφαρμογές φαινόταν τρομερά φωτεινή και με άλλες αρκετά σκοτεινή. Ακόμα ένα εξαιρετικό case study, ήταν η μελέτη σχεδιασμού για το φωτισμό του Μουσείου Voorlinden, όπου εκεί ο τρόπος με τον οποίο το φως της ημέρας μετατρέπόταν σε τεχνητό φως, ήταν το ζητούμενο, όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας Dirk Jan Postel. 

Το φως της ημέρας «φιλτράρεται» εντός του μουσείου μέσω της διάτρητης οροφής αλουμινίου που κρέμεται πάνω από μια γυάλινη οροφή. Με την ενσωμάτωση LED στο στυλ της γυάλινης οροφής, με το φωτισμό να διαχέεται προς την οροφή αλουμινίου, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση πως το φως που ανακλά στην οροφή είναι φυσικό. Κάτι που όταν το σκοτάδι αρχίζει να πέφτει ο επισκέπτης να νιώθει πως ο φωτισμός είναι ακόμα φυσικός. 

Έντονο ενδιαφέρον και από τον κατασκευαστικό κλάδο
Εκτός από τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις, οι επισκέπτες του ARCHITECT @ WORK, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με περισσότερους από 280 επαγγελματίες από τον κλάδο των κατασκευών. Τα εκθέματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά δείχνοντας το δρόμο για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο τομέας των κατασκευών. Για παράδειγμα η εταιρεία Avancis παρουσίασε νέα ανθεκτικότερης κατασκευής φωτοβολταϊκά πλαίσια, ενώ ενδιαφέρον είχαν και τα κεραμίδια της Monier τα οποία έχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ.

To επόμενο ραντεβού του ARCHITECT @ WORK στην Ολλανδία δόθηκε για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2020, και πάλι στο Ρότερνταμ.