XYLEXPO 2014: Ας συνεργαστούμε!

 Lorenzo Primultini
Ο Πρόεδρος της Acimall, Lorenzo Primultini, ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου, ευχαριστώντας τον Enrico Pazzali, διευθυντή της Fieramilano, τον κ. Paolo Fantoni, τον επιχειρηματία που έχει τα ηνία του ομώνυμου ομίλου, και επίσης τον Πρόεδρο  της Assopannelli τον κ. Federlegno Arredo. Η «πολύτιμη παρουσία τους δείχνει την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μαζί, για να βρούμε  νέες ευκαιρίες, νέες στρατηγικές, νέα προϊόντα». Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη  η ικανοποίησή μας  που είμαστε μαζί σας σήμερα, ώστε να αποδείξουμε  την μεγάλη επιθυμία  μας να αλλάξουν πρόσωπο η Xylexpo και  η Acimall (ιταλική ένωση κατασκευαστών ξυλουργικών μηχανημάτων και εργαλείων).

Στη συνέχεια, ο κ. Primultini ανέφερε τους μεγάλους χορηγούς της έκθεσης – Eumabois (ευρωπαϊκή ομοσπονδία που εκπροσωπεί 13 εθνικές ενώσεις κατασκευαστών τεχνολογίας ξύλου), το ιταλικό Υπουργείο  παραγωγικών δραστηριοτήτων,  το CFI-Comitato Fiere Industria (Αντιπροσωπεία Εξωτερικού Εμπορίου) – και τη δυναμική συνεργασία με το Ice-Italian Foreign Trade Agency ( ιταλικό ινστιτούτο για το εξωτερικό εμπόριο) και τη FieraMilano.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην επιστροφή βασικών «παικτών» της βιομηχανίας στην Xylexpo. «Κοντά μας ξαναγυρίζουν δυο εταιρίες του ομίλου Scm, η Cms Group Balestrini και η  Superfici-Elmag, ενώ θα έχουμε μαζί μας και τον όμιλο  Biesse, τον όμιλο Cefla, και Casadei-Busellato. Αν και η βιομηχανία διεθνώς χτυπιέται από τη οικονομική κρίση, η ιταλική βιομηχανία θα πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, να επικοινωνήσει αποτελεσματικά, να συνεργασθεί, να ενωθεί, να συναντηθεί και να αξιοποιήσει τις εκθέσεις του κλάδου στο μέγιστο βαθμό. Είμαι βέβαιος, ότι αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την πλήρη επανένωση, ώστε το 2016 ολόκληρη η ιταλική βιομηχανία να γυρίσει στην αγαπημένη της έκθεση. Αυτός είναι ένας στόχος για τον οποίο θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι».
 
 

 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Primultini χαιρέτησε την παρουσία 14 μεγάλων εκθετών: Salvador, Incomac, όμιλος Homag, Fravol-Uniteam, Wittenstein, Ormamacchine, όμιλος Cefla, Greda, Biesse, Imal-Pal, Giardina Finishing, Finiture, Wde Maspelland  και Vitap. «Η συμμετοχή αυτών των επιχειρήσεων στη συνέντευξη τύπου  είναι μια συναρπαστική εμπειρία για μας. Αποφάσισαν να είναι μαζί μας, για να παρουσιάσουν  τη συμμετοχή τους στην Xylexpo.
 
Ο κ. Primultini έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος  στα «βραβεία καινοτομίας Xia-Xylexpo». «Πρόκειται για βραβεία καινοτομίας όχι μόνο για τα προϊόντα – με έμφαση σε θέματα πράσινης οικονομίας και στις ευκαιρίες που προσφέρουν τα συστήματα χαμηλός κατανάλωσης – αλλά και στην πορεία ανάπτυξης της εκάστοτε επιχείρησης. Η διεθνής κρίση απαιτεί από τις επιχειρήσεις να είναι καινοτόμες  και  να αξιοποιούν τα εργαλεία επικοινωνίας,  να επιμελούνται των σχέσεών τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κυρίως με τους  πελάτες τους, προωθώντας νέα  διαφημιστικά μηνύματα και τις δραστηριότητές τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι επιχειρήσεις και οι όμιλοι επιβάλλεται να προβάλλουν όχι μόνο τα προϊόντα, τις τιμές τους και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, αλλά και ένα σύνολο αρχών και αξιών, κινούμενες πιο σωστά μέσα στην αγορά.  Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είστε η κριτική επιτροπή»,  πρόσθεσε ο κ. Primultini. «Θα σας ζητήσουμε να βαθμολογήσετε, ποιοι από τους εκθέτες της Xylexpo, θεωρείτε ότι είναι πιο καινοτόμοι στα προϊόντα και στις δεξιότητες επικοινωνίας. Τα αποτελέσματα θα παρουσιασθούν το βράδυ της 14ης Μαΐου, τη δεύτερη ημέρα της Xylexpo, και θα αναδείξετε τους τρεις νικητές σε κάθε κατηγορία.»
 
Dario Corbetta
Ο διευθυντής της Acimall παρουσίασε δυο πράγματα: μια επισκόπηση της  βιομηχανίας, καθώς και τα γεγονότα και τους αριθμούς που αφορούν την επόμενη Xylexpo. Ο κύριος Corbetta ξεκίνησε με την παρουσίαση της ιταλικής βιομηχανίας (270 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 181 μελών  της Acimall, 9 χιλιάδες υπάλληλοι,  με αξία 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ παραγωγή, δηλαδή το 15% της συνολικής παραγωγής το 2013,  με ένα μερίδιο εξαγωγών περισσότερο από 80%,  αξίας 1,1 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα να είναι οι μεγαλύτεροι  πελάτες. Η Ιταλία, σχολιάζει ο κ. Corbetta , είναι παγκοσμίως ο δεύτερος προμηθευτής της τεχνολογίας ξύλου, μετά από τη Γερμανία (1,77 δισ. ευρώ) και πριν την Κίνα (705 εκατ. ευρώ).
  Έπειτα, ο κ. Corbetta παρουσίασε  πληροφορίες για την έκθεση. Αναμένεται να φιλοξενηθούν 450 εκθέτες  σε περίπου 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για μια πλούσια έκθεση, μια «τίμια» έκθεση που θα προλειάνει το έδαφος για τη μετάβαση στην έκθεση του 2016, όταν οι οικονομικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί, με την Ιταλία να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές της.

 

Enrico Pazzali
Η ομιλία του Enrico Pazzali, διευθυντή  της Fiera Milano, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, καθώς μετέφερε τους χαιρετισμούς του Fair Organisation  και επιβεβαίωσε τα 50 χρόνια συνεργασίας  με την Xylexpo. Το Μιλάνο «δουλεύει»  για την Expo 2015, και επιβεβαιώνει το ρόλο της ως ενός από τα σημαντικότερα κέντρα Expo παγκοσμίως, και ενός πόλου έλξης του ευρωπαϊκού και διεθνούς επιχειρείν.
 

Paolo Fantoni
O Paolo Fantoni του ομίλου Fantoni παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία  για την πορεία της  ιταλικής βιομηχανίας ξύλου-επίπλου το 2013. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε πέρυσι  στα 27,4 δισ. ευρώ, περίπου 35% λιγότερο σε σχέση με το 2007 (42,5 δισ. ευρώ).
Ο κ. Fantoni αναφέρθηκε,  μεταξύ άλλων, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων, αλλά επιπλέον κατέδειξε τις πιθανές «κατευθύνσεις για το μέλλον» μέσω: της καλύτερης εκμετάλλευσης των δασικών πόρων της Ιταλίας, κυρίως της λεύκας, καθώς και της υιοθέτησης τεχνολογίας αιχμής τόσο για το καλό των δασών, όσο και των επιχειρήσεων. Μερικοί τομείς − όπως οι ξύλινες κατασκευές − μπορούν να αποτελέσουν πολύ εύφορα εδάφη για  βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως και ανακύκλωση ξύλων.