Το έργο του Le Corbusier

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε μία ακόμα εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου καθώς και την στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Docomomo και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αναφορά στον Le Corbusier» στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ουσιαστικά τα εγκαίνια μίας έκθεσης για το μικρότερο έργο του Le Corbusier, ένα ξύλινο καλύβι διακοπών στη θάλασσα της Κυανής ακτής, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, που μαζί με τις φωτογραφίες του σπουδαίου Lucien Hervé από ένα καλοκαίρι που πέρασαν μαζί, συνέθεσαν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας.

Στην έκθεση εκτός από τα σκίτσα, τα σχέδια και τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν, υπήρχε ανακατασκευασμένο το ξύλινο καλύβι – Το Cabanon- από κόντραπλακέ θαλάσσης Οκουμέ και ξυλεία Ελάτης. Η κατασκευή του Cabanon που πραγματικά ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και υλοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας, της εταιρείας Μουρίκης, της εταιρείας Άλφα Ξυλείας και του Workshop-S Διονύσης Σοτοβίκης. Όλοι οι χορηγοί δέχτηκαν έντονα συγχαρητήρια για τα υλικά τους.

Την έκθεση άνοιξε με το καλωσόρισμα του ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών ,ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό για το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή που έδειξε και ταυτόχρονα ανέφερε λίγα λόγια για τη ζωή του Le Corbusier όπως επίσης και τη συνεισφορά και το έργο του στον χώρο της αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας κ. Χρήστος Παπαναστασίου ο οποίος αφού είπε λίγα λόγια για το σύνδεσμο και την προσπάθειά του στο συγκεκριμένο έργο, τόνισε τα πλεονεκτήματα και τις χρησιμότητες του ξύλου στο ευρύ αρχιτεκτονικό κοινό. Τέλος, μίλησε ο Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια και το έργο τους.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι την έκθεση συνόδευσε ένας μικρός κατάλογος με δοκίμια γραμμένα από τους Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τασσοπούλου, Παναγιώτη Φαραντάτο, Γιώργο Παρμενίδη και Ηώ Πάσχου.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στις αρχές Ιουνίου η ξύλινη καλύβα του Le Corbusier θα ταξιδέψει στο Αρσενάλι Χανίων που στεγάζεται το κέντρο αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου θα παραμείνει και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Λίγα λόγια για το έργο του Le Corbusier

Το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου υπήρξε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, και αποτέλεσε έκφραση της μοντέρνας ζωής. Το 1952 ο αρχιτέκτονας Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici. Το Cabanon, ένα δωμάτιο 3,66×3,66 μέτρα με τραπεζαρία στην ταβέρνα, εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο των διακοπών. Σε αυτό συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι. Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και ένα χρόνο ζωής. Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό αρχέγονο και το μοντέρνο.