Κέρδισε τις εντυπώσεις για ακόμα μια φορά η Ligna

H κορυφαία εμπορική έκθεση παγκοσμίως για ξυλουργικές εργασίες και μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου, έδωσε σημαντική ώθηση στη βιομηχανία ξύλου, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές επενδύσεις.

Οι έξυπνες, μελλοντικές λύσεις ήταν προτεραιότητα στην ημερήσια ατζέντα της έκθεσης και η Ligna κατέστησε σαφές ότι οι χρήστες τεχνολογίας “γίνονται έξυπνοι” όσον αφορά την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ολοκληρωμένες λύσεις που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών – από εξειδικευμένες ξυλουργικές επιχειρήσεις έως κατασκευαστές μεγάλης κλίμακας – να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς και να προετοιμάζονται για μελλοντικές προκλήσεις. 

Όπως τόνισε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Messe Dr. Andreas Gruchow, «Η LIGNA έχει υπογραμμίσει σαφώς τη φήμη της ως η πλέον πρωτοποριακή έκθεση στο κλάδο επεξεργασίας ξύλου, όντας η έκθεση στην οποία αποκαλύπτονται οι τελευταίες καινοτομίες». Και συνέχισε λέγοντας: «Συνολικά 1.500 εκθέτες από 50 χώρες παρουσίασαν τις εντυπωσιακές λύσεις τους για το μέλλον, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες για όλους τους χρήστες από τους κλάδους της βιομηχανίας. Επαναστατικές εφαρμογές τεχνολογίας επιφανειών, με τους εκθέτες της LIGNA να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της τεχνολογικής προόδου».

Εξαιρετικά σημαντικό το Industry 4.0!

Πάνω από το 50% των επισκεπτών της LIGNA ανέφεραν πως το Industry 4.0 είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ περίπου το 40 τοις εκατό από αυτούς που είτε αναβαθμίζουν τα υπάρχοντα μηχανήματά τους, είτε εξετάζουν την αγορά νέων μηχανών, επιθυμούν να αποκομίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας Industry 4.0. Είναι γεγονός πλέον, πως οι κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου επικεντρώνονται στην αυτοματοποίηση, καλύπτοντας τα πάντα, από το σχεδιασμό έως την παραγωγή και την παρακολούθηση της εκάστοτε παραγγελίας.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η τεχνολογία της ρομποτικής καθίσταται ολοένα και περισσότερο ο κανόνας σε όλους τους τομείς της βιομηχανικής κατασκευής, όπου τα αυτοματοποιημένα συστήματα βελτιώνουν κατά πολύ την παραγωγικότητα, ενώ οι προηγμένες μονάδες ελέγχου διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δεδομένα, συγκεντρώνοντάς τα γρήγορα και αποτελεσματικά, ακόμη και για τα πιο απαιτητικά σενάρια παραγωγής κι εκτέλεσης μιας παραγγελίας. 

All in one!

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι παρουσιάσεις των λύσεων All in One, ή ελληνιστί «Όλα σε ένα», οι οποίες συνδυάζουν αποτελεσματικά τόσο αυτόνομες μηχανές, όσο και συμβατικές, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο flow παραγωγικότητας. Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν και όλες οι νέες τεχνολογίες πριονιών οι οποίες προσφέρουν αυξημένα επίπεδα ασφάλειας κατά την εργασία. 

Εξαιρετικό όμως ήταν το feedback των επισκεπτών στον τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης, όπου οι επισκέπτες της Ligna, είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο λογισμικό το οποίο επιτρέπει να υλοποιούνται δύσκολες διακοσμητικές στρώσεις όπως για παράδειγμα την απομίμηση πετρώματος. 

Τέλος στο τμήμα της δασοκομικής τεχνολογίας της φετινής Ligna, το επίκεντρο ήταν η κλιματική κλίματος  και κατά συνέπεια το Forestry 4.0. Μέσω αυτού και τον εξελιγμένων μηχανών, παρακολουθείται όλη η αλυσίδα εφοδιασμού, η διαχείριση της ροής ξυλείας, ενώ με την χρήση της VR τεχνολογίας ελέγχονται ακόμα καλύτερα οι μηχανές, αλλά και οι εφαρμογές για διάφορες εργασίες στο δάσος. Επιπρόσθετα αναλύθηκαν διεξοδικά από επιστήμονες εγνωσμένης αξίας η ανάπτυξη της δασικής πρόσβασης, αλλά και ποιες είναι οι νέες προσεγγίσεις της δασικής εφοδιαστικής αλυσίδας.