Ελλάδα… κάτι γίνεται!!!!!

 

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση ορισμένων κομβικής σημασίας αποκρατικοποιήσεων (βλέπε ΟΠΑΠ, ΑΣΤΕΡΑ… κ.α.) η χώρα μοιάζει καταδικασμένη να τρέξει, να γυρίσει σελίδα … Αν τηρήσει τα υποσχεθέντα !

Την ίδια ακριβώς στιγμή που εντός συνόρων μηρυκάζουμε περί ανασχηματισμού, μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο (ΕΡΤ) κ.α, υπάρχει μια έντονη επενδυτική κινητικότητα (COSCO στον ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ), η οποία καταγράφεται γύρω και πάνω από την Ελλάδα. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την χώρα μας μοιάζουν τελεσίδικες. Το επιχειρηματικό σκηνικό θα αλλάξει, το παλιό κατεστημένο ή θα προσαρμοστεί ή θα χαθεί, νέα κεφάλαια θα εισρέουν από το εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει τεθεί και παραμένει στο ραντάρ σοβαρών και ευμεγεθών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια assets!

Το κατά πόσον, ωστόσο, αυτή η διαδρομή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ

Η απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ, η οποία ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ βάζει πλέον τη χώρα μας για τα καλά στο διεθνές ενεργειακό χάρτη! Μετά την απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ, πιστεύω ότι ακόμα και η παραμικρή χαραμάδα που ενδεχομένως κάποιοι ήθελαν να βλέπουν ως προς την αμφισβήτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα και την αναπτυξιακή στροφή της, έχει οριστικά κλείσει.

Επιπροσθέτως δημιουργεί μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, εισφέρει έσοδα για το κράτος και καθιστά τη χώρα μας «παίκτη» στην ενέργεια.

ΟΠΑΠ – ΔΕΣΦΑ

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΣΦΑ έχει και σημειολογικό ενδιαφέρον, εκτός φυσικά από το σκέλος των εσόδων για την κυβέρνηση. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τους προνομιακούς εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και για μια νοοτροπία και συμπεριφορά παλαιοκομματισμού που συνδέεται με το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, τo νταλαβέρι, τις πριμοδοτήσεις «φίλων».

Το μήνυμα που εκπέμπει η πώλησή τους, ότι δηλαδή στην Ελλάδα τελειώνει το φαγοπότι των κρατικοδίαιτων, οι οποίοι είχαν αναγάγει σε επιστήμη την απομύζηση του εθνικού πλούτου εις βάρους του άλλου πολίτη αυτής της χώρας! Βασική προϋπόθεση ωστόσο, είναι η ύπαρξη κυβερνητικής σταθερότητας και συνοχής. Ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για πολιτικά παιχνίδια και τυχοδιωκτισμούς. Τα παιχνίδια διαπλοκής και οι επιδιώξεις μιας κάστας προνομιούχων που καταλήστεψαν το δημόσιο, κόλλησαν σαν βδέλλες στις μεγάλες επιχειρήσεις του κράτους και τις ξεζούμισαν εις βάρος μας, πρέπει να τελειώσουν και ήδη εκεί οδεύουμε, είτε τους αρέσει είτε όχι !

« ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ,

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ»

ΠΛΑΤΩΝ

 

Αρθρο του κου Συρίγου Ιάκωβου