Chipboard ή αλλιώς στα ελληνικά μοριοσανίδες ονομάζονται τα προϊόντα που έχουν τη μορφή πλάκας και προέρχονται από τη συγκόλληση μικρών σε διαστάσεις τεμαχιδίων ξύλου μαζί με ουρία φορμαλδεΰδη.
Οι πιο συνηθισμένες μοριοσανίδες, είναι αυτές με την διάταξη των ξυλοτεμαχιδίων να είναι παράλληλη και παράγονται με πίεση κάθετη προς το επίπεδο της πλάκας.
Κατασκευή
Κύριο υλικό της μοριοσανίδας είναι τα ξυλοτεμαχίδια, που παράγονται κυρίως με τομή και κρούση και που προέρχονται είτε από ξύλο, είτε από υλικά που έχουν βάση την λιγνίνη και κυτταρίνη.
Η επόμενη φάση είναι η ταξινόμηση, η ξήρανση και η ανάμειξη με συγκολλητική ουσία των ξυλοτεμαχιδίων. Για την παραγωγή άνθυγρων μοριοπλακών, γίνεται προσθήκη παραφίνης.
Έπειτα έρχεται το στάδιο της στρωμάωσης, το οποίο καθορίζει αν η μοριοσανίδα θα είναι μονόστρωμη, πολύστρωμη (κυρίως τρίστρωμη), ή βαθμιδωτής πυκνότητας.
- Η μονόστρωμη μοριοσανίδα αποτελείται από ξυλοτεμαχίδια των ιδίων διαστάσεων .
- Η τρίστρωμη αποτελείται από δύο επιφανειακές στρώσεις πάχους 2 – 3 χιλ. η κάθε μια με λεπτά ξυλοτεμαχίδια και μια μεσαία στρώση με ξυλοτεμαχίδια μεγαλυτέρων διαστάσεων.
- Τέλος η μοριοσανίδα βαθμιδωτής πυκνότητας αποτελείται από μια στρώση, στην οποία οι διαστάσεις των τεμαχιδίων μειώνονται βαθμιαία από το μέσο της μοριοσανίδας προς τις δύο επιφάνειες.
Τέλος, σειρά έχει η συμπίεση με υψηλή θερμοκρασία.
Επενδύσεις:
Η μοριοσανίδα είναι ένα από τα πιο γνωστά πάνελ και βρίσκει χρήσεις σε πολλά αντικείμενα. Έτσι η επένδυση της είναι ανάλογη με την χρήση της. Κυρίως επενδύεται με ένα φιλμ μελαμίνης, με πλαστικά φύλλα και σπανιότερα με φυσικό καπλαμά.
Εφαρμογές:
Το chipboard μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διάφορες εφαρμογές καθώς οι διάφορες ποιότητες που υπάρχουν είναι ανάλογες με το περιβάλλον χρήσης και το είδος των κατασκευών. Κάποιες ενδεικτικές χρήσεις:
- Σε φέροντα στοιχεία όπως πατώματα, τοίχους, στέγες.
- Για αποθηκευτικούς χώρους
- Για έπιπλα εσωτερικών όπως ντουλάπες, ντουλάπια, κουζίνες, τραπέζια, κρεβάτια, βιβλιοθήκες και άλλα.
Έκκληση φορμαλδεΰδης
Κλάση Ε0: Περιεκτικότητα ελεύθερης φορμαλδεΰδης σχεδόν μηδενική < 2,0 mg / 100 g
Κλάση Ε1: Περιεκτικότητα ελεύθερης φορμαλδεΰδης κάτω από 6,5 mg/100 g
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι επιτρεπτές κλάσεις είναι περισσότερο η Ε1 και η Ε0. Οι κλάσεις Ε2 και Ε3 αποφεύγονται. Αυτό ισχύει για όλα τα συγκολλημένα προϊόντα ξύλου που κολλιούνται με φορμαλδεΰδη.
Τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ