Συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη διεθνή έκθεση!

Στις 18 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο, διεξήχθη η διεθνής συνέντευξη τύπου που παρουσίαζε την επόμενη Xylexpo, τη διεθνή έκθεση τεχνολογίας ξύλου και υλικών επιπλοποιίας που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στο εκθεσιακό κέντρο Fiera MilanoRho. Η έκθεση αναμένεται να διεξαχθεί το 2ο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρεία, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις λόγω του κορονοϊού!

Η συνέντευξη τύπου  έγινε στην αίθουσα Enzo Jannacci  στον 31ο όροφο του ουρανοξύστη Pirelli, που σχεδιάστηκε από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Giò Ponti, για την 60η επέτειο από τα εγκαίνιά του. Στις εναρκτήριες ομιλίες αναλύθηκαν διαφορετικές απόψεις για την έκθεση αλλά το θέμα που κυριάρχησε ήταν ο ρόλος της σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη digital και social οικονομική αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να τονιστεί η αξία μιας υψηλής ποιότητας έκθεσης η οποία μέσα σε έναν κόσμο που προσφέρει συνεχώς ψηφιακές ευκαιρίες, αυτή προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική επαφή.

Ο Lorenzo Primultini, πρόεδρος της Acimall και της Xylexpo ανέβηκε στο βήμα και ευχαρίστησε τόσο τους συμμετέχοντες όσο τους χορηγούς (Aimsad, Bacci, Biesse, Big on Dry, Dalso, Fimal, Giardina Group, Greda, Homag, Incomac, Leuco, Metal World, Salvamac, Scm Group, Vitap και Weinig)  και προχώρησε αμέσως στο θέμα της ημέρας, τονίζοντας τους παράγοντες της επισφάλειας που χαρακτηρίζουν την εποχή που διανύουμε: Brexit, κορωνοϊός, διεθνείς διαμάχες, καθώς και τις επιπτώσεις όλων αυτών, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο Primultini δήλωσε: «Η Xylexpo διοργανώνεται από την Acimall, μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη της βιομηχανίας και τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών για τις ιταλικές εταιρείες αλλά και διεθνείς οργανισμούς που έρχονται εδώ για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας απαιτητικής αλλά συνάμα επικερδούς Ιταλικής αγοράς» και πρόσθεσε: « Τι περιμένουμε; Μία επιτυχημένη έκθεση η οποία θα αντικατοπτρίζει την αγορά. Η έκθεση του 2018 έκλεισε με 37.000 επισκέπτες από 17.781 επιχειρήσεις του κλάδου, 2,1% αύξηση από την έκθεση του 2016. Μεταξύ αυτών 5.032 διεθνείς επισκέπτες, 28,3% του συνόλου. Μέχρι το Γενάρη, 330 εταιρείες είχαν δηλώσει συμμετοχή από τις οποίες 30% διεθνούς εμβέλειας, καλύπτοντας καθαρή επιφάνεια 29 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αυτή τη χρονιά η Xylexpo θα καταλάβει 3 hall για να εξασφαλίσουμε ομαλή ροή σε όλους τους εκθέτες. Γενικότερα, περιμένουμε την ίδια διαμόρφωση στο χώρο, βάζοντας μία ή και περισσότερες μεγάλες εταιρείες σε κάθε hall: Biesse Group και  Ima Schelling Group στο hall 1, Scm Group και Weinig Group στο hall 2, Homag Group, Felder Group, Cefla and Giardina Finishing Group στο hall 3, απλά αναφέροντας μερικές. Ο Primultini επιβεβαίωσε τις συνθήκες πρόσβασης για τους επισκέπτες (το εισιτήριο θα κοστίζει 15€, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν εγγραφή στο www.xylexpo.com, θα είναι δωρεάν) και θύμισε ότι στην έκθεση θα απονεμηθούν για 4η φορά τα Xylexpo Awards”. Ο Primultini, μετά έδωσε το μικρόφωνο στον Andrea Giavon, διευθυντή του Catas, του πιο σημαντικού ευρωπαϊκού εργοστασίου για τον έλεγχο και την πιστοποίηση επίπλων από ξύλο. Η Xylexpo έκλεισε μία δυνατή συνεργασία με το Catas, για την οργάνωση σημαντικών συναντήσεων για την πρωτοβουλία πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως η εκπαίδευση

Ο Giavon παρουσίασε 3 συνέδρια τα οποία θα αποτελέσουν τον πυρήνα της διοργάνωσης. Το Xylexpo Arena θα φιλοξενήσει τη δεύτερη έκδοση του τεχνικού σεμιναρίου  Next WoodDesigning future surfaces togetherπου διοργανώνεται από το Catas το Poliefun-Politecnico di Milano,την Anver και την Acimall με  τίτλο «η απάντηση των κατασκευαστών επιστρώσεων στην πρόκληση της επίστρωσης των υλικών.». Επιπρόσθετα η Xylexpo χορηγεί το event: Adhesives in the furniture industry and current product and process developments μια συνεργασία της Catas και της Federchimica», με την συζήτηση να επικεντρωνεται στα VOC (volatile organic compounds), πτητικές οργανικές ενώσεις που αποτελούν πηγή εσωτερικής ρύπανσης ξεκινώντας από τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές φορμαλδεΰδης. Επόμενος στη σκήνη ήταν ο Dario Corbetta διευθυντής της Acimall ο οποίος πρόσθεσε κάποιες παρατηρήσεις για την απόφαση η έκθεση να καταλάβει 3 hall. « Ήταν μία απόφαση που οδηγήθηκε από την οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτήρισε τους τελευταίους μήνες του 2019 και τις αρχές του 2020 που όμως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα μιας και οι εκθέτες κράτησαν τις διαστάσεις που είχαν και στις προηγούμενες εκθέσεις και έτσι έπρεπε να στριμώξουμε τα περίπτερα σε μικρότερο χώρο και να καταλάβουμε μόλις 3 hall μειώνοντας ακόμα και τους διαδρόμους στο όριο των οδηγιών ασφαλείας.»

Ο Corbetta ύστερα ανέλυσε ένα πολυαναμενόμενο ζήτημα. Την πιθανή επίδραση της κινέζικης επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία. «η Κίνα έχει καθοριστικό ρόλο στα μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου, είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα μετά τη Γερμανία και την Ιταλία. Σε ότι αφορά τις εμπορικές σχέσεις οι Ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν αντίστοιχα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ η πρώτη αγορά στις προτιμήσεις για εξαγωγές είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Μην ξεχνάμε ότι η Xylexpo είναι ευρω-κεντρική έκθεση (70% των διεθνών επισκεπτών της είναι Ευρωπαίοι), οπότε δεν περιμένουμε σημαντικές απώλειες λόγω κορωνοϊου. Επίσης το γεγονός ότι η έκθεση θα γίνει σε τρεις μήνες από τώρα, αν το ζήτημα αυτό δεν έχει λυθεί μέχρι τότε, θα έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε.

Οι ομιλίες έκλεισαν με μια ανάλυση της ροής των επισκεπτών των τελευταίων 2 εκθέσεων (2,1% αύξηση κάθε χρονιά) η οποία αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, παρά την οικονομική και πολιτική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει την εποχή.