Πώς να σχεδιάσετε και να χτίσετε μια ξύλινη κατασκευή με κρυφές αρθρώσεις;

Η νέα τεχνολογία στην ψηφιακή κατασκευή, ιδίως στα συστήματα CNC, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ξύλινες κατασκευές. Το υψηλό επίπεδο ακρίβειας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε τέλεια συγκροτήματα – χωρίς βίδες ή ορατές ενώσεις, με αποτέλεσμα κατασκευές που είναι ανθεκτικές κι εύκολες στην κατασκευή τους.

Μιλήσαμε με τους ειδικούς της Timber για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία κατασκευής μιας ξύλινης κατασκευής και να καταρτίσουμε μια λίστα με βασικές συμβουλές για το σχεδιασμό μιας.

1. Επιλέξτε τύπους ξύλου που μπορούν εύκολα να “μηχανοποιηθούν” και να ορίσετε με σαφήνεια τις ενότητες τους.

Για να “μηχανοποιήσετε” μια ξύλινη κατασκευή, πρέπει να έχετε υπόψη σας τον τύπο ξύλου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και να ξεχωρίσετε με σαφήνεια τα διαφορετικά τμήματα του. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθούν αλλαγές στα μεταγενέστερα στάδια του έργου σας. Παραδόξως, πολλοί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τις κατασκευές τους με τμήματα που δεν υπάρχουν- χάρη στους υπολογισμούς που γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες ανθεκτικότητας και ακαμψίας, ή επειδή το ξύλο που επιλέγεται για το έργο δεν μπορεί να μηχανοποιηθεί, με αποτέλεσμα την ανάγκη αλλαγής ολόκληρου του συστήματος μετά το πέρας του σχεδιασμού. Εάν δεν έχετε εμπειρία σε αυτούς τους τύπους κατασκευών, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε ειδικούς που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία.

2. Μελετήστε τους διαφορετικούς τύπους ξύλου για να κατανοήσετε τις ιδιότητές τους και πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, θα συγκρίνουμε τις ιδιότητες του Monterrey Pine με το Oregon Pine, ρίχνοντας μια ματιά στις μορφές τους από laminate ή σκληρό ξύλο.

Το Oregon Pine είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, τους τερμίτες και τη μούχλα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για εξωτερικές κατασκευές. Ωστόσο, ως σκληρό ξύλο, μετά την τοποθέτηση, το Oregon Pine έχει την τάση να αλλάζει συνεχώς, οδηγώντας σε ζημιές και παραμορφώσεις που μπορεί είναι δύσκολες στην επιδιόρθωση. Το Monterrey Pine, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σταθερό οπότε αποτελεί καλύτερη επιλογή για τέτοιες χρήσεις. Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, σας συνιστούμε να επιλέξετε τις laminate μορφές, δεδομένου ότι παραμένουν ακριβώς οι ίδιες από τη στιγμή της εγκατάστασής τους, είτε είναι Oregon είτε Monterrey Pine. Ωστόσο, υπάρχει ποικιλία στην επιλογή φυσικών φινιρισμάτων για ακόμη μεγαλύτερη προστασία και αντοχή στο ξύλο έως και 15 χρόνια.

3. Σκεφτείτε τη θέση του έργου σας και την ανοχή του στην υγρασία

Εάν επιλέξετε ξύλο αποξηραμένο σε θάλαμο, οι βαθμοί υγρασίας στις τελικές κατασκευές θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί, ανεξάρτητα από τη θέση της κατασκευής. Ωστόσο, εάν το έργο σας βρίσκεται στην ακτή ή σε περιβάλλον με υγρασία, θα πρέπει να τροποποιήσετε την ανοχή του ξύλου, όπως να μειώνοντας τις διαστάσεις του κατά μερικά χιλιοστά έτσι ώστε να καταπολεμήσετε το φούσκωμα από την επαφή με το νερό.

4. Η λειτουργία και η ομορφιά των κρυφών αρθρώσεων

Εκτός από τις κλασσικές μεταλλικές αρθρώσεις, υπάρχει μια σειρά κρυφών αρθρώσεων που μπορούν να συνδεθούν με μπουλόνια ή άλλα μεταλλικά κομμάτια, που συνδέουν ξύλο με ξύλο, ή ξύλο με άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα. Η κοπή με CNC δίνει ένα αποτέλεσμα υψηλής ακρίβειας, μειώνοντας το γενικό κόστος ενός έργου. Γενικά, η κατασκευή μπορεί εύκολα να μοντελοποιηθεί από λογισμικό Cad, άλλα και μηχανήματα CNC.

5. Καθοδηγώντας το σχεδιασμό μέσω σαφών κανονισμών, μειώνεται το κόστος του έργου

Έχει μεγάλη σημασία να σχεδιάζουμε πάντα έχοντας πάντα στο νου μας τους κανόνες. Εάν οι κανόνες φαίνονται ατελείς ή ασαφείς, μπορείτε να κοιτάξετε πιο προηγμένους που έχουν οριστεί από άλλες χώρες, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της δομής σας. Για παράδειγμα, ο Eurocode 5, ο οποίος καλύπτει όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της κατασκευής ξύλινων έργων, είναι ένας καλός οδηγός για αυτούς τους τύπους.