Πολύ-λειτουργικές σκάλες: Πώς θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε περαιτέρω το χώρο;

Ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι ένα δύσκολο task, μιας κι ο σχεδιαστής έχει να συνυπολογίσει πολλές διαφορετικές παραμέτρους ταυτόχρονα, ώστε να δημιουργήσει ένα αισθητικά ικανοποιητικό, αλλά και λειτουργικό τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές σχεδιαστικές ιδέες που αφορούν πολύ-λειτουργικές ξύλινες σκάλες, από μερικά έργα που αναδεικνύουν την ευελιξία τους σε εσωτερικούς χώρους. Είτε διαχωρίζουν δωμάτια, είτε προσθέτουν επιπλέον χώρο αποθήκευσης, είτε διατηρούν χώρο παιχνιδιού για κατοικίδια, οι σκάλες έπαψαν εδώ και πολύ καιρό να είναι απλά ένα στοιχείο που διευκόλυνε την… “κάθετη κυκλοφορία”. Δείτε μερικές ιδέες που θα τονώσουν τη δημιουργικότητά σας και εξερευνήστε τις δυνατότητες σχετικά με την αξία που μπορεί να προσθέσει μια σκάλα στο έργο σας.

Αποθηκευτικός χώρος

Στη φωτογραφία βλέπετε το έργο της FGMF Arquitetos για την εταιρεία Casa REX, όπου μια σκάλα λειτουργεί επίσης ως αποθήκη, επιτρέποντας στους υπαλλήλους της να διατηρούν τις παραγγελίες τους για παράδοση με προσιτό και οργανωμένο τρόπο. Ορισμένα τμήματα των ξύλινων σκαλοπατιών βρίσκονται παράλληλα με ένα ράφι 70 τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενο από κομμάτια σκυροδέματος.

Κλειστός αποθηκευτικός χώρος

Η σκάλα που σχεδιάστηκε από το γραφείο Rafael Schmid Architekten για το Lucciola House Renovation, λειτουργεί ως κλειστό σετ ντουλαπιών. Μάλιστα έχει το ίδιο φινίρισμα με τα έπιπλα της κουζίνας, δημιουργώντας ένα μοναδικά ενσωματωμένο εσωτερικό περιβάλλον.

Ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώροι

Σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, το κεντρικό στοιχείο του AT House, που σχεδιάστηκε από τον Estudio ODS, είναι η ίδια η σκάλα. Το κάτω μέρος της λειτουργεί ως ράφι με ανοιχτές αποθηκευτικές θέσεις στη μέση του καθιστικού. Αυτό το σετ κατασκευάστηκε με ξύλο πάχους 27 χλστ.

Εσωτερική διαίρεση

Στο έργο για το εστιατόριο Alameda που αναπτύχθηκε με συνεργασία των γραφείων Biselli Katchborian Arquitetos και Zanatta Figueiredo, η κεντρική σκάλα οργανώνει το χώρο, λειτουργώντας ως ένα ημιδιαφανές χώρισμα των δυο πάγκων και των σκαμπό.

Θυμίζοντας… γλυπτό!

Οι σκάλες είναι, από μόνες τους, εντυπωσιακές κατασκευές που δεσπόζουν σε έναν χώρο. Έχοντας αυτό κατά νου, οι αρχιτέκτονες στο γραφείο του Vásquez Consuegra σχεδίασαν μια μεταλλική σκάλα που προσελκύει τα μάτια των επισκεπτών στο κατάστημα MKR, με τον ίδιο τρόπο που κάνει ένα γλυπτό σε ένα μουσείο. Το ελικοειδές σχήμα του μοιάζει με μια τεράστια βίδα, δημιουργώντας έναν άξονα περιστροφής που διευκολύνει την πρόσβαση στα διάφορα επίπεδα του καταστήματος.

Αμφιθεατρικά καθίσματα

Η έδρα της Royal FIC, σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες Eduardo Borges Barcellos + Garoa, περιλαμβάνει μια μεγάλη κεντρική σκάλα που μπορεί να είναι ένας εναλλακτικός χώρος εργασίας ή άτυπων συναντήσεων. Επιτρέπει επίσης στην εταιρεία να συγκεντρώνει περισσότερα άτομα μιας και λειτουργεί ως δυνητικό αμφιθέατρο.

Χώρος στάθμευσης ποδηλάτων

Η χρήση εναλλακτικών οχημάτων όπως τα ποδήλατα ολοένα κι αυξάνεται στις μεγαλουπόλεις. Έτσι, μπορεί να είναι άκρως λειτουργικό να χρησιμοποιήσετε το χώρο κάτω από τη σκάλα σας ως χώρο στάθμευσης. Οι αρχιτέκτονες του Esquissos – Arquitectura e Consultoria είχαν αυτήν την λαμπρή ιδέα όταν σχεδίασαν το GD House.