Ο όμιλος Egger ανακοινώνει αυξήσεις πωλήσεων παρά την πανδημία

Ο Όμιλος Egger, με έδρα το St. Johann στο Τιρόλο, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020/2021 (ημερομηνία αναφοράς 31 Οκτωβρίου 2020) με πωλήσεις 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ (-2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και κατάφερε να ανακάμψει πολύ γρήγορα μετά το πρώτο κύμα της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19. Η έναρξη λειτουργίας του 20ου εργοστασίου στο Λέξινγκτον της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία. Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι επίσης αισιόδοξες, παρά την γενικότερη παγκόσμια αβεβαιότητα ελέω πανδημίας.

Ο Όμιλος Egger μπόρεσε να απορροφήσει τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες ανέφερε ο Thomas Leissing (Egger Group Management Finance / Administration / Logistics), τονίζοντας:
“Μετά από έναν αδύναμο Μαΐου, που ήταν σαφώς επηρεασμένος από το πρώτο lockdown, είδαμε μια πολύ γρήγορη σταθεροποίηση στις περισσότερες από τις βασικές μας αγορές και από τότε θετική εξέλιξη. Συνολικά, οι τομείς των κατασκευών και της επίπλωσης επηρεάστηκαν λιγότερο από άλλες βιομηχανίες. Πολλοί καταναλωτές επενδύουν επί του παρόντος στα σπίτια τους, αγοράζουν νέα έπιπλα και δάπεδα ή ανακαινίζουν. Η βιομηχανία μας επωφελείται από αυτήν την τάση για cocooning”.

Το θετικό περιβάλλον της βιομηχανίας και η πολύ υψηλή ζήτηση, το ευνοϊκό κόστος πρώτων υλών καθώς και οι μειώσεις σταθερού κόστους, οι οποίες ελήφθησαν ως μέρος των μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των κερδών στα 293,9 εκατομμύρια ευρώ (+ 33,5%). Ο δείκτης μετοχών των μετόχων παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 38,6% παρά τις σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος είναι ο 20ος τόπος παραγωγής στο Λέξινγκτον της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτή η πρώτη μη ευρωπαϊκή επένδυση θα επιτρέψει στην Egger να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση υλικών με βάση το ξύλο στην αγορά της βορείου Αμερικής στο μέλλον ως τοπικός παραγωγός και αξιόπιστος τοπικός συνεργάτης.

Συμβολή όλων των τμημάτων
Η απόδοση των πωλήσεων των μεμονωμένων τμημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η οποία διέφερε από περιοχή σε περιοχή και από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή τους. Οι πωλήσεις στα Διακοσμητικά Προϊόντα Κεντρικά (-0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), Διακοσμητικά Προϊόντα Ανατολικά (+ 3,0%) και Διακοσμητικά Προϊόντα Αμερικής (+ 2,1%) ήταν σταθερές. Αντιθέτως, στο τμήμα Διακοσμητικών Προϊόντων Δυτικής Περιφέρειας (-11,9%), τα φυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία επηρεάστηκαν περισσότερο από τα περιφερειακά μέτρα lockdown. Η αύξηση των πωλήσεων στο τμήμα προϊόντων δαπέδων ήταν + 6,2%, ενώ οι άλλοι τομείς σημείωσαν αύξηση + 3,9%. Όλα τα τμήματα συνέβαλαν στη θετική τάση κερδών.

Σταθερές προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο
Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας κορονοϊού, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2020/2021 είναι συνολικά θετικές. Οι προκλήσεις δημιουργούνται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, τις πιθανές συνέπειες του σκληρού Brexit και το νόμισμα, τον πληθωρισμό και τις οικονομικές εξελίξεις στην Αργεντινή. Η Egger Group Management αναμένει σταθερή ανάπτυξη στις βασικές αγορές και τονίζει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη με τη σύγχρονη βιομηχανική της βάση, την παγκόσμια παρουσία στην αγορά, την ευρεία γκάμα προϊόντων, τη σταθερή χρηματοοικονομική βάση και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τους 10.100 πιστούς υπαλλήλους της, ακόμη και αν προκύψουν νέες προκλήσεις.