Νέα δεδομένα από το Αμερικάνικο Συμβούλιο Ξύλου

Το Αμερικάνικο Συμβούλιο Ξύλου έδωσε στη δημοσιότητα επτά ενημερωμένες διακηρύξεις περιβαλλοντικών προϊόντων, για προϊόντα ξυλείας.

Αυτές οι ενημερωμένες διακηρύξεις, έρχονται για να αντικαταστήσουν την έκδοση του 2013 σχετικά με τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μείζονος σημασίας προϊόντων για τη βιομηχανία ξύλου, καθώς και των συστημάτων αξιολόγησης «πράσινων κτιρίων» και βιώσιμων προτύπων κατασκευής.

Έξι από αυτές τις διακηρύξεις αναπτύχθηκαν από κοινού από το Αμερικάνικο και το Καναδικό Συμβούλιο Ξύλου και εμπεριέχουν την σκληρή ξυλεία, το κόντρα πλακέ, τους καπλαμάδες, αλλά και την επικολλητή ξυλεία. Οι διακηρύξεις αυτές αφορούν όλους τους κλάδους επαγγελματιών, ακόμα και τους καταναλωτές, μιας και παρέχουν χρήσιμη και πολύτιμη πληροφόρηση. Καθεμία διακήρυξη περιλαμβάνει ένα παράδειγμα υπολογισμού για τον προσδιορισμό της μακροπρόθεσμης δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, μετά από μελέτη των εκπομπών άνθρακα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του προϊόντος. Αυτός ο υπολογισμός είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος για τον προσδιορισμό του οφέλους με τη χρήση προϊόντων ξύλου, τα οποία μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο που ευθύνεται έντονα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε αποθηκευμένο άνθρακα.

Οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και του design ρωτιούνται επανειλημμένα αν στις αποφάσεις τους, λαμβάνουν υπ’ όψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι διακηρύξεις αυτές είναι απόλυτα διάφανες και βοηθούν τον τελικό χρήστη να προσδιορίσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του αποθηκευμένου άνθρακα στα προϊόντα ξυλείας.

Οι νέες διακηρύξεις είναι διαθέσιμες για λήψη από τον ιστότοπο www.ul.com  και βασίζονται στον κανόνα κατηγορίας προϊόντων του 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις δομικών και αρχιτεκτονικών προϊόντων ξύλου. Η κατηγορία αυτή αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 21930 και EN 15804.