Μια σύγχρονη πολιτιστική πόλη!

Το σχεδιαστικό κέντρο Atkins εκπονεί ένα μεγαλεπήβολο project στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη και πλήρως αυτόνομη πόλη.

Στην έρημο της Αιγύπτου το σχεδιαστικό κέντρο Atkins, σκοπεύει να κατασκευάσει μια μεγάλη πόλη, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και η οποία θα έχει διαθέτει χώρους αναψυχής, καθώς και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα. Οι σχεδιαστές του συγκεκριμένου project επηρεάστηκαν από την αρχαία αρχιτεκτονική της πόλης της Αλεξάνδρειας, η οποία ήταν διάσημη για τη βιβλιοθήκη και τους φάρους της. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω project αναμένεται να υλοποιηθεί στη Nabta Town και αποτελεί το όραμα του Mohamed Khairy, CEO της εταιρείας Upscale, σε συνεργασία με την εταιρεία Atkins. 

Με αρκετές επιρροές από την αρχαία πόλη

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του project, όλος ο σχεδιασμός έχει επηρεαστεί κατά πολύ από την αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας, αποτυπώνοντας όμως στο έπακρο την νέα φιλοσοφία που υπάρχει σχετικά με την ανάπτυξη της Αιγύπτου. Ο κ. Khairy δήλωσε σχετικά με αυτό: Οι περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, υποφέρουν από υπερ-πληθυσμό και πρέπει εμείς να προσφέρουμε στους πολίτες κάτι το διαφορετικό εντός του αστικού περιβάλλοντος. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη η οποία θα παρέχει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενσωματώνοντας παράλληλα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά έχοντας βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος, το οποίο θα βελτιώνει κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Θα καλύπτει μια έκταση 600.000 τ.μ.!

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των εταιρειών που εμπλέκονται στη δημιουργία του project, η νέα αυτή πόλη θα υλοποιηθεί 50 χλμ, από την σύγχρονη Αλεξάνδρεια και θα καλύπτει μια έκταση 600.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτή την έκταση και σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Salim Hussain, θα υπάρχουν μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα πολιτισμού, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, αλλά και χώρους αναψυχής. 

Κορωνίδα όμως των οικοδομημάτων της περιοχής θα είναι η μεγάλη βιβλιοθήκη, κάνοντας έτσι σαφής παραλληλισμούς με το αρχαίο παρελθόν της Αλεξάνδρειας ως κέντρο μάθησης. Μάλιστα μεταξύ των κτιρίων θα υπάρχουν μονοπάτια που θα οδηγούν σε πιο ήσυχες περιοχές, ιδανικές για διάβασμα, meetings, ή απλά για περισυλλογή.