Εξοικονομήστε με πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα

Τα πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα αποτελούν την πιο σωστή επιλογή στην εξοικονόμηση ενέργειας, μιας κι εξοικονομούν σε μία οικία 8%-10% ενέργεια σε σχέση με τα άλλα κουφώματα, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ – αυτονομώ» αφού:

Συμβάλλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος μιας και η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα γίνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ξύλου, με την πρώτη ύλη να προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται με την αρχή της αειφορίας. Επιπρόσθετα, έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις θερμομόνωσης και δεν απαιτούν συστήματα θερμοδιακοπής, αφού το ίδιο το ξύλο είναι το πλέον μονωτικό υλικό, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλές επιδόσεις ηχομόνωσης. Σε ότι αφορά την πιστοποίηση, είναι πιστοποιημένα με CE, γεγονός που διασφαλίζει την ασφάλεια και την υγιεινή των καταναλωτών, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα αφού παράγονται με σύγχρονές μεθόδους.

Ακόμα ένα μεγάλο όφελος είναι το χαμηλό κόστος, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε την ενέργεια που εξοικονομούν για ένα νοικοκυριό, την μεγάλη διάρκεια ζωής τους αλλά και την υψηλή αισθητική τους.

Ας δούμε μερικά από τα προτερήματα που αναφέραμε παραπάνω αναλυτικότερα!

Περιβάλλον

Ο διεθνής οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος WWF, υπολογίζει ότι για κάθε παράθυρο που παράγεται από PVC, απελευθερώνονται συνολικά 49,9 κιλά διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχα προβλήματα συναντάμε και στην κατασκευή του αλουμινίου. Επικίνδυνοι ρύποι απελευθερώνονται κατά την παραγωγή του ενώ μεγάλες ποσότητες CO2 απελευθερώνονται κατά την παραγωγή των πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που χρειάζονται για την απομόνωση του υλικού από τις πρώτες του ύλες. Αντίθετα η παραγωγή ενός ξύλινου κουφώματος ίδιου τύπου και μεγέθους συνολικά απελευθερώνει μόλις 5,7 κιλά CO2.

Επίσης η διαδικασία παραγωγής των ξύλινων κουφωμάτων δεν δημιουργεί κινδύνους οικολογικής καταστροφής (βλέπε για παράδειγμα την οικολογική καταστροφή που προξένησε εργοστάσιο αλουμινίου πριν λίγα χρόνια, στην Ουγγαρία, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τοξική λάσπη που διέρρευσε από τη δεξαμενή του εργοστασίου, η οποία είχε υποστεί ρωγμές. Ο κόκκινος χείμαρρος κάλυψε μία έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων μολύνοντας και το Δούναβη.

Ελεγχόμενη κοπή δασών

Τα ξύλινα προϊόντα που παράγονται στις μέρες μας, προέρχονται από νόμιμα υλοτομημένη ξυλεία (αειφόρος διαχείριση δασών). Αυτό σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση όπου δέντρα ξαναφυτεύονται με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που κόβονται.

Θερμομόνωση και θερμοδιακοπή

Το πλέον ενδεδειγμένο υλικό, όσον αφορά τη θερμομόνωση, για κατασκευή κουφωμάτων είναι το ξύλο. Σε σύγκριση με τα μέταλλα, η θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου είναι 4.000 φορές μεγαλύτερη από τη θερμομονωτική ικανότητα του αλουμινίου και 1.800 φορές μεγαλύτερη από του χάλυβα. Η χρήση ξύλινων κουφωμάτων σε ένα κτίριο αυτόματα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας που αυτό θα χρειαστεί για να θερμανθεί το χειμώνα ή να ψυχθεί το καλοκαίρι. Επίσης τα ξύλινα κουφώματα δεν απαιτούν σύστημα θερμοδιακοπής!

Θερμική Αγωγιμότητα σε Kcal/mh ΟC

Αλουμίνιο 203,88
Σίδηρος 69,05
Ξύλο (Δρυός) 0,149
Ξύλο (Πεύκης) 0,104

 

Ηχομόνωση

Το ξύλο παρουσιάζει πολύ καλές ηχομονωτικές ιδιότητες που δεν τις διαθέτουν άλλα υλικά. Λόγω της πορώδους δομής του περιλαμβάνει στη μάζα του αρκετό ποσοστό κενών χώρων, καθένα από τα οποία παγιδεύει τον ήχο και μειώνει την αντήχηση. Αυτό το κάνει μοναδικό υλικό για χρήση σε κούφωμα, αν αναλογιστεί κανείς τους θορύβους των πόλεων και την ανάγκη για ησυχία και. ηρεμία που όλοι θέλουμε να έχουμε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας.

Πιστοποίηση

Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στην καμπάνια «εξοικονομείς», παράγουν με υπευθυνότητα αξιόπιστα και πιστοποιημένα προϊόντα.

Φροντίδα

Τα πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα αφού έχουν παραχθεί με σύγχρονες μεθόδους!