Ένα designατο σχολείο στη Κοπεγχάγη

Ένα designατο σχολείο στη Κοπεγχάγη

To CIS Nordhavn είναι το νέο διεθνές σχολείο το βρίσκεται σε μια εξέχουσα τοποθεσία στη νέα συνοικία Nordhavn της Κοπεγχάγης. Το σχολικό κτίριο των 25.000 τ.μ. θα είναι το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Κοπεγχάγης και θα φιλοξενεί 1.200 μαθητές και 280 εργαζόμενους.

Το κτίριο, ξεχωρίζει με την μοντέρνα αρχιτεκτονική, με τους σχεδιαστές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινή πρακτικότητα. Κύριο μέλημά τους, να δημιουργήσουν έναν άνετο χώρο, με αρκετούς χώρους χαλάρωσης, αλλά και διαθέσιμους για αρκετές δραστηριότητες. 

Μοντέρνο και πρακτικό

Το κύριο σχολικό κτίριο υποδιαιρείται σε τέσσερις μικρότερους «πύργους». Κάθε πύργος διαθέτει από πέντε έως επτά ορόφους, όπου καθένας είναι ειδικά διαμορφωμένος για τις εκάστοτε μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, ανάλογα με την ηλικία τους. Για παράδειγμα, οι αίθουσες διδασκαλίας για τους νεώτερους μαθητές είναι ιδιαίτερα μεγάλες: Ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται τόσο μέσα σε κάθε αίθουσα, όσο και πέριξ αυτών, με την κάθε μία να έχει οριοθετημένους χώρους πρασίνου, αλλά και χώρους διάφορων άλλων δραστηριοτήτων. Όμως και τα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα, στηρίζονται στη βάση του ισογείου. Σε αυτή υπάρχει φουαγιέ, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο, αλλά και μια πλήρης βιβλιοθήκη. 

Η συγκεκριμένη διαρρύθμιση προσφέρει μεγάλη αυτονομία, μιας και οι λοιποί χώροι εκτός των αιθουσών διδασκαλίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον κι εκτός σχολικών ωρών, για κάθε είδους εκδηλώσεις. Ένα πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται τόσο μέσα σε κάθε αίθουσα, όσο και πέριξ αυτών

Μοντέρνο, αλλά και οικολογικά ευαισθητοποιημένο σχολείο!

Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα, πέρα από μοντέρνο, διαθέτει και οικολογική συνείδηση. Κι αυτό γιατί η πρόσοψη του, καλύπτεται από 12.000 ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα παρέχουν κάτι παραπάνω από το ήμισυ της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων. Τα ηλιακά στοιχεία θα καλύπτουν μια συνολική έκταση 6.048 τετραγωνικών μέτρων, νούμερο που καθιστά το σχολικό συγκρότημα, ως ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ηλιακής ενέργειας στην Δανία, μιας και υπολογίζεται ότι θα παράγουν πάνω από 200 MWh ετησίως. Τα ηλιακά πάνελ εκτός από τη συμβολή στο «πράσινο» προφίλ του σχολείου, τα ηλιακά πάνελ, αποτελούν επίσης ένα μέρος του προγράμματος σπουδών του σχολείου, μιας και επιτρέπουν στους μαθητές να παρακολουθούν την παραγωγή ενέργειας και να χρησιμοποιούν όλα τα δεδομένα στα μαθήματα φυσικής, αλλά και μαθηματικών. Τέλος, θα υπάρχει μια κοινή ταράτσα που θα λειτουργεί ως παιδική χαρά για ολόκληρο το σχολείο - και ιδίως για τους μικρότερους ηλικιακά μαθητές. Η συγκεκριμένη σχολική παιδική χαρά παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο εμποδίζει τους μαθητές να έρχονται πολύ κοντά στο νερό ή να απομακρύνονται από το σχολείο.